Kehossa tapahtuu yöllä noin kolmen aikaan jotain sellaista, jonka takia monet heräävät.

Monet miettivät yöllä herätessään jotain negatiivista, joka voi liittyä johonkin pelkoon tai omiin puutteisiin. Mutta miksi juuri yöllä ja yleensä noin kello 3 aikaan aamuyöstä?

Mitä kehossa tapahtuu kello 3 aikaan?

Yöuni etenee sykleissä. Välillä käydään lähellä heräämistä, mutta monikaan ei silloin silti herää. Jos elämässä on stressiä, heräämistä kesken yöunien tapahtuu helpommin. Sellainen herääminen voi tuntua ahdistavalta ja mieleen voi tulla paljon negatiivisia ajatuksia.

Keskellä yötä ei ole käytössä samoja resursseja kuin päivällä. Silloin on vaikea saada apua muilta eikä selviytymistaidot ole silloin muutenkaan kovin hyvät. Kun miettii asioita yksin pimeässä, ei ole ihme, että monet ongelmat tulevat mieleen ja niiden ratkaiseminen tuntuu mahdottomalta. Asiat voivat tuntua keskellä yötä pahemmalta kuin ovatkaan.

Mutta nuo eivät vastaa vielä siihen, miksi tuo kaikki tapahtuu usein samaan aikaan yöstä. Kello 3 on yleensä se kellonaika, jolloin neurobiologiamme saavuttaa käännekohdan. Siihen aikaan kehon lämpötila on ehtinyt jo nousemaan, melatoniinin (unihormonin) eritys on saavuttanut huippunsa ja kortisolin (stressihormoni) pitoisuudet ovat lisääntyneet, koska keho valmistautuu jo käynnistämään meidät päivää varten. Silloin ei ole vielä hyvä hetki herätä, mutta jos herää, noiden hormonien määrä voi saada aikaan normaalia negatiivisempia ajatuksia.

Voiko ahdistuksesta keskellä yötä päästä nopeasti eroon?

Jos heräät keskellä yötä ja mieleen tulee vain kaikenlaista negatiivista, kannattaa lisätä makuuhuoneeseen hieman valoa, nousta ylös vähäksi aikaa tai vaikka lukea jotain. Silloin saat helpommin negatiiviset ajatuksesi pois mielestäsi ja saatat nukahtaa nopeasti uudelleen.

Kannattaa joka tapauksessa yrittää keskittyä johonkin muuhun kuin niihin ajatuksiin, joita ei yöllä kannata ajatella.

Lähde: Metro