Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi nähdä paremmin.

Näkemisen haasteet korostuvat 30-39-vuotiaiden suomalaisten ikäryhmässä, selviää Silmäaseman teettämästä kyselystä. Tästä ikäryhmästä 43 prosenttia haluaisi nähdä paremmin useimmiten.

”Vanhemmat ikäryhmät pitänevät näön heikkenemistä ja silmälaseja luonnollisena ikääntymiseen kuuluvana asiana”, Silmäaseman silmäsairaalan johtava ylilääkäri Kaisu Järvinen toteaa tiedotteessa.

”Nuoremmat taas eivät välttämättä halua pitää laseja kaikissa tilanteissa tai saattavat lykätä niiden hankkimista”, hän jatkaa.

Tutkimukseen vastanneista noin puolet on joskus joutunut pyytämään apua ventovieraalta, kun ei ole nähnyt kunnolla. 30-39-vuotiaista peräti 9 prosenttia joutuu pyytämään apua jatkuvasti, mutta vanhemmissa ikäryhmissä vain 0-2 prosenttia on joutunut pyytämään apua jatkuvasti.

Tutkimuksesta selviää myös, että lähes puolet (42 %) tuntee ihmisen, joka ei halua myöntää tarvitsevansa silmälaseja.

Haasteista syntyy kiusallisia tilanteita ja häpeää

Kyselyyn vastanneiden mukaan näkemisen haasteet aiheuttavat kiusallisia tilanteita muun muassa arjen asioinnissa, liikkumisessa, muiden ihmisten tunnistamisessa ja lukemisessa.

”Se, että kaupassa ei näe hintalappua tai pysäkillä bussin numeroa, hankaloittaa elämää ja aiheuttaa häpeän tunteita. Samoin se, ettei tunnista tuttua ihmistä kadulla, tai näe, mitä työkaveri näyttää puhelimen ruudulta”, Silmäaseman tiedotteessa kerrotaan.

Suomalaisia kuitenkin kiinnostaa silmien terveys sekä sen ylläpitäminen, ja he ovat suhteellisen tietoisia silmäsairauksista ja silmiin liittyvistä ongelmista. Kolme neljästä (75 %) uskoo silmiensä olevan ”onnelliset”.

Onnellisuutta lisäävät muun muassa silmien terveys sekä sopivat silmä- ja aurinkolasit, mutta myös itselle tärkeiden ja kauniiden asioiden katseleminen.

”Silmät ovat todella tärkeät: onhan näkö yksi ihmisen tärkeimmistä aisteista ja silmien kautta voi myös viestiä paljon”, Järvinen kiteyttää.

Silmäaseman teettämän tutkimuksen toteutti nSight kvantitatiivisena online-kyselynä kuluttajapaneelissa, jonka otanta vastaa suomalaista väestöä 30 ikävuodesta ylöspäin.