Jokaisella on omat määritteensä sille, mitä parisuhteelta ja kumppanilta haluaa.

Couples Instituten parisuhdepsykologi Peter Pearson mukaan on yksi asia, johon kannattaa todella kiinnittää huomiota kumppanin suhteen. Pearsonin mukaan parisuhteiden ”Graalin malja” on se, että löytää rinnalleen kumppanin, jonka perusarvot ovat samat kuin itsellä.

Psykologin mukaan samanlaiset arvot ovat tärkeämpiä kuin samankaltaiset mielenkiinnon kohteet tai seksuaalinen vetovoima. Uuden suhteen alussa koettava hormonien myllerrys voi tuntua tärkeimmältä ominaisuudelta sillä hetkellä, mutta Pearsonin mukaan nämä kemialliset reaktiot todennäköisesti haihtuvat ajan möytä tavalla, mitä ei tapahdu perusarvoille.

Samanlaiset kiinnostuksen kohteet voivat auttaa suhteessa, mutta nekään eivät ole niin tärkeitä. Pearsonin mukaan voit neuvotella mielenkiinnon kohteista, mutta et arvoistasi.

Esimerkiksi jos suosit kauhuelokuvia hömppäkomedioiden sijaan ja kumppanisi ei, voi aiheesta keskustela ja koettaa saada suhteen toimimaan erilaisista kiinnostuksen kohteista huolimatta. Jos taas kumppani haluaa rikastua ja sinulle rahalla ei ole väliä, voi ongelmia tulla vastaan.

Pienet asiat kasvavat isoiksi

Pearson antoi esimerkin arvojen tärkeydestä erään näkemänsä parin avulla, kenelle oli tullut riitaa arvojen takia.

”Mies rakensi suurta taloa, joka kohosi suuren näköalan yläpuolelle. Nainen taas ei halunnut tuhlata rahoja tähän pröystäilevään, tuhlailevaan taloon. Nainen suuresti halveksui miehen unelmaa talon suhteen”, Pearson sanoi.

Perusarvoista on vaikeampi tehdä kompromisseja, minkä takia Pearson väittääkin kumppania etsiessä olevan tärkeintä hakea samanlaisia arvoja omaavaa henkilöä. Jos arvot eivät käy yksiin, voi Pearsonin mukaan olla aiheellista kohdata ajatus siitä, ettei suhdetta ole luotu kestämään.

”Se ei tule toimimaan. Jokainen pieni asia kasvaa suureksi”, psykologi totesi.

Lähde: The Independent