Tämä lähes huomaamaton muutos voi ennakoida parisuhteen olevan päättymässä, paljastaa tutkimus

Parisuhteen päättyminen ei juuri koskaan tunnu hyvältä ja vielä enemmän se voi kirpaista, jos ero tulee täytenä yllätyksenä.

Tuore tutkimus on selvittänyt, että pieni, lähes huomaamaton muutos puhetavoissa voi paljastaa, että kumppani pohtii eroa, kertoo Metro. Tutkimuksen mukaan eroa harkitsevat muuttavat puhettaan ja alkavat sanoa ”minä” ja ”me” enemmän.

Texasin yliopisto, Austinissa tehdyn tutkimuksen mukaan lisääntynyt yksikössä olevien pronominien käyttö voi olla merkki lähestyvästä erosta. Tutkijoiden mukaan ”minä”-sanan käyttö liittyy masennukseen ja suruun sekä se on merkki siitä, että henkilö kantaa raskasta, kognitiivista kuormaa.

Tutkimusta varten tutkijat analysoivat yli miljoona julkaisua 6 800 Reddit-käyttäjältä vuoden ajalta ennen sekä jälkeen sen, kun käyttäjät olivat kertoneet parisuhteensa päättyneen. Metron mukaan tutkijat saivat selville, että puhe alkoi muuttua kolme kuukautta ennen eroa.

”Vaikuttaisi siltä, että ero alkaa vaikuttaa ihmisten elämään jo ennen kuin he ovat tietoisia siitä, että ero tapahtuu”, tutkimusta tehnyt Sarah Seraj kertoo.

”Emme juurikaan huomaa, miten paljon käytämme prepositioita, artikkeleja tai pronomineja, mutta nämä funktiosanat muuttuvat, kun käyt läpi henkilökohtaista mullistusta, mikä voi kertoa meille paljon meidän emotionaalisesta ja psykologisesta tilasta”, hän jatkaa.

Muutoksia kummallakin osapuolella

Tutkijat huomasivat, että puhemerkit lähestyvästä erosta olivat huomattavissa sekä jättävillä että jätetyksi tulleilla osapuolilla. Tutkimuksen mukaan heidän puheensa muuttui omakohtaisemmaksi ja arkikieliseksi, mikä osoitti laskua analyyttisessa ajattelussa.

Serajin mukaan ilmeiset muutokset olivat vahvimmillaan eropäivänä eikä puhe palannut normaaliksi kuin vasta noin kuusi kuukautta eron jälkeen, vaikka ihmiset keskustelivat muista aiheista eri Reddit-yhteisöissä.

Tutkimusta tekemässä ollut tohtori Kate Blackburn toteaa, että tutkimusprojekti on kiehtova, kokska ensimmäistä kertaa teknologian avulla voimme nähdä, miten ihmiset kokevat eron reaaliajassa.

”Tämän tutkimuksen seuraukset yltävät kauas. Perustasollakin se antaa sinulle, minulle ja tavallisille ihmisille näkemystä siitä, miten läheiset saattavat reagoida ajan mittaan romanttisen suhteen päättymiseen”, Blackburn sanoo.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Kerroimme aiemmin yllättävistä merkeistä, jotka voivat paljastaa suhteen olevan ongelmissa, ja voit lukea niistä lisää täällä. Lisäksi kerroimme, miten nukkuma-asennosta voi tehdä päätelmiä eron todennäköisyydestä ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Metro


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.