Tämä kauhulyhytelokuva on tutkitusti pelottava – katso painajaismainen K18-elämys omalla vastuulla

Lyhytelokuvan teossa on käytetty apuna tieteellistä julkaisua, jonka takana on yksi maailman tunnetuimmista kauhututkijoista.
Seitsemän suomalaista kymmenestä katselee kauhuelokuvia edes erittäin harvoin, ilmenee Samsungin teettämästä tutkimuksesta. Yleisimmät syyt, miksi kauhuelokuvia katsotaan, ovat niiden antama mahdollisuus irtautua todellisuudesta (35 %) tai niillä helpotetaan tylsyyttä tai rauhattomuutta (26 %).
Halloweenin alla kauhuelokuvia katsotaan enemmän, ja tällä viikolla myös eri televisiokanavat näyttävät kauhuelokuvia. Halloweenina, eli tulevana lauantaina televisiosta tulee esimerkiksi yksi klassikoista, Stephen Kingin samannimiseen kirjaan pohjautuva Hohto.
Mutta mistä hyvä kauhuelokuvaelämys syntyy – mikä pelottaa ihmisiä eniten? Tätä selvittääkseen Samsung pyysi avukseen professori Lauri Nummenmaan, joka on yksi maailman tunnetuimmista psykologian, neurotieteen ja kauhun tutkijoista.
Nummenmaata pyydettiin kirjoittamaan lääketieteellinen julkaisu kauhuelokuvien neurobiologiasta ja psykologiasta. Julkaisu käsittelee pelon ja ahdistuksen neurobiologisia ja psykologisia peruslähtökohtia.
Taiteen lisäksi tiedettä
Julkaisussa professori Nummenmaa tutkii, miten kauhuelokuvat vaikuttavat ihmisen psyykeeseen. Samsungin mukaan hän käsittelee sitä, kuinka mekanismeja ja strategioita, kuten teknologiaa, voidaan käyttää luomaan ja vahvistamaan voimakkaita, simuloituja pelon kokemuksia katsojissa.
”Lukuisat tekijät vaikuttavat siihen, minkä koemme pelottavaksi kauhuelokuvissa. Kun aistien perusprosessien, emotionaalisen prosessoinnin ja ihmisen sosiaalisten piirteiden tutkimus yhdistetään äänen ja kuvan suunnitteluun, on mahdollista luoda erittäin tehokas elokuvakokemus. Hyvän kauhuelokuvan luominen ei ole vain taidetta, vaan suurelta osin myös tiedettä”, Nummenmaa sanoo.
Nummenmaan julkaisussa todetaan muun muassa, että mitä todentuntuisempia elokuvan tapahtumat ovat, sitä voimakkaammin aivomme reagoivat niihin ja tapahtumien on läpäistävä aivojen ”todellisuuden tarkistusjärjestelmä” ennen kuin ihminen uskoo tapahtumat. Pelko tuntemattomasta on kaikkein voimakkain pelko, joten uutuudenviehätys ja shokit ovat luontainen osa kauhuelokuvaa.
Lisäksi merkitystä on ääniraidalla; äänisuunnittelu mahdollistaa jännityksen ja ahdistuksen epäsuoran manipuloinnin. Samsungin kyselyssä ilmenikin, että suomalaisten mielestä äänenlaatu (43 %) ja kuvanlaatu (27 %) ovat kaksi kolmesta tärkeimmästä ulkoisesta tekijästä, jotka määrittävät kauhuelokuvan tai -sarjan pelottavuuden, kun kaikkein tärkeimmäksi tekijäksi nousee katseluympäristö (45 %).
Tieteellisesti pelottava kauhuelokuva
Samsung halusi laittaa myös Nummenmaan julkaisun tulokset testiin. Tätä varten palkittu ohjaaja sekä kauhuelokuvaharrastaja Gustav Egerstedt loi lyhytelokuvan Nummenmaan tieteellisen julkaisun tuloksiin perustuen.
Samsungin mukaan lopputuloksena on painajaismainen elämys, joka maksimoi pelon tunteen tarinallisuuden sijaan keinoilla, jotka perustuvat nykyaikaisen tieteellisen tutkimukseen.
”Loimme professori Nummenmaan raportin perusteella kuumeisen painajaisen, joka perustuu enemmän tunteisiin kuin klassiseen tarinankertomiseen. Toivomme, että sen katselu tuntuu kamalalta”, Egerstedt kertoo Samsungin sivuilla.
Samsungin mukaan tehokkaan ja immersiivisen kokemuksen saamiseksi on suositeltavaa katsoa lyhytelokuva televisiosta, jolla on korkea resoluutio ja suuri näyttö. Elokuvaa tulisi myös katsella suurella äänenvoimakkuudella, mieluiten äänijärjestelmällä, jossa on mahdollisuus tilaäänen sekä matalataajuuksisen äänen toistoon.
Theory of Fear -lyhytelokuvan alussa on varoitus, jonka mukaan video sisältää graafista väkivaltaa ja muita häiriöitä aiheuttavia kohtauksia, eikä se sovellu alle 18-vuotiaille. Voit katsoa noin 2 minuuttia kestävän lyhytelokuvan alta tai täällä – omalla vastuulla – ja voit tutustua Nummenmaan tieteelliseen julkaisuun kauhuelokuvista tarkemmin täällä.
- Tätä ruokaa gastroenterologit eivät syö koskaan itse – moni luulee terveelliseksi syötäväksi
- Varmista ettei puolisosi käytä emojeita näillä 5 tavalla – Käyttääkö hän paljon peukku ylös-emojia?
- Jos et ole onnellinen suhteessasi, kysy itseltäsi tämä kysymys
- Älä koskaan pese hampaitasi suihkuissa – voit vaarantaa itsesi ja se voi tulla myös kalliiksi
- Juotko teesi väärin? Jos juot teetä tällä tavalla, voi se olla terveydellesi vaarallista
- Laita sitruuna astianpesukoneeseen pesun ajaksi – tämä mieletön vaikutus sillä on
- Katosivatko skumpasta kuplat? Heitä tämä yllättävä asia lasiin, ja juomasi kuplii taas
- Tuntuuko äitiys rankalta? Näiden 7 neuvon avulla vältät burnoutin
- Onko sinulla lapsia? Lopeta näiden 5 asian häpeäminen!
- 10 salaista ajatusta, joita tuoreilla äideillä on synnytyksen jälkeen – mutta joita kukaan ei halua sanoa ääneen
- Juo joka aamu lasillinen sitruunavettä – Nämä 10 muutosta tapahtuvat kehossasi
- Näitä 7 asiaa ei koskaan tehdä onnellisissa parisuhteissa
- Jos haluat pitää miehesi, älä koskaan sano hänelle näitä kuutta asiaa – ”Iskämahasi on ihana! …”
- Laita sitruuna astianpesukoneeseen pesun ajaksi – tämä mieletön vaikutus sillä on
- Mies! Näistä 7 merkistä tiedät, että sinulla on maailman paras vaimo
- Nämä 10 merkkiä kertovat, että hän on sinulle se oikea
- Tee näin ja mies kaipaa aina lähellesi – 7 täydellisesti toimivaa tekoa
- Lisää tätä jäistä ruokaa vesilasilliseen – Tätä juomalla saat litteämmän vatsan
- Mies kertoo: Nämä ovat 7 yleisintä syytä, miksi mies pettää naista
- Näistä syistä naiset kyllästyvät miehiinsä – jos miehesi on tylsimys, se voi olla sinun syysi