Runsashiilihydraattinen aamupala voi saada painon nousemaan, koska se ei täytä yhtä hyvin kuin vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen aamupala.

Paahtoleivän syöminen voi lisätä todennäköisyyttä lihoa, kun taas kananmunat voivat auttaa pysymään hoikkana. Näin väittää Appetite-lehdessä julkaistu aamupalatutkimus.

Tutkimuksen mukaan runsashiilihydraattiset ja vähärasvaiset aamupalat voivat nostattaa painoa. Sen sijaan vähähiilihydraattiset, ja runsasrasvaiset voivat auttaa laihtumisessa.

Women’s Health kertoo, että tutkimusta varten Alabaman yliopiston tutkijat pyysivät 64 ylipainoista 21-50-vuotiasta syömään joko runsashiilihydraattisen ja vähärasvaisen aamupalan tai vähähiilihydraattisen ja runsasrasvaisen aamupalan. Osallistujat söivät tällaisia aamupaloja joka päivä neljän viikon ajan.

Osallistujien totuttua tuona aikana aamupaloihinsa, tutkijat pyysivät heitä syömään niitä jälleen, mutta tällä kertaa he mittasivat osallistujien insuliinin ja glukoosin määrät sekä ennen että jälkeen aamupalan. Tutkijat pyysivät osallistujia myös arvioimaan nälkänsä ja kylläisyytensä määriä jälkikäteen.

Tutkimuksesta paremmaksi aamupalaksi nousi vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen versio. Women’s Healthin mukaan sellaista aamiaista syöneet kertoivat olevansa vähemmän nälkäisiä kolme ja neljä tuntia aamupalan jälkeen ja runsashiilihydraattisemman version syöneet olivat tunteneet olonsa nälkäisemmäksi.

Runsashiilihydraattista aamupalaa syöneillä glukoositasot nousivat ja laskivat myös nopeammin. Tutkijat uskovat sen johtuvan siitä, että hiilihydraatit saivat verensokerin romahtamaan aiemmin, joka johti osallistujien nälän tunteesen.

Lähde: Women’s Health