Syöpäseulonta jää sosiaalisesti heikommassa asemassa olevilta naisilta liian usein väliin

Seulontoihin osallistuminen on tärkeää, koska se on todettu tehokkaaksi tavaksi vähentää syöpäkuolleisuutta sekä kohdunkaulasyövän osalta myös sen ilmaantuvuutta.
Naisten osallistumisessa syöpäseulontoihin on nähtävissä väestöryhmien välistä eriarvoisuutta. Tämä ilmeen Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisterin koostamista seulontaohjelmien vuosikatsauksista.
Syöpäjärjestöjen mukaan naisten osallistumiseen syöpäseulontoihin vaikuttavat merkittävästi niin äidinkieli, sosioekonominen asema kuin koulutustausta. Työelämän ulkopuolella olevilla, vähemmän koulutetuilla sekä muita kuin kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvilla syöpäseulontoihin osallistuminen on selvästi vähäisempää.
Sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevien naisten osallistumisaktiivisuus rintasyöpäseulontaan on alimmillaan vain 62 prosenttia, kun taas hyvässä sosioekonomisessa asemassa olevista jopa 87 prosenttia käy kutsun tullen mammografiatutkimuksessa. Kohdunkaulasyövän seulonnassa perus- ja korkeakoulutettujen osallistumisprosenteissa puolestaan on 20 prosenttiyksikön ero.
Myös seulontatuloksissa on havaittavissa eroja väestöryhmien välillä. Kohdunkaulasyövän seulonnassa on suhteellisesti enemmän lähetteitä jatkotutkimuksiin ja syövän esiasteita muunkielisillä, kouluttamattomilla ja työntekijöillä.
Tehokas tapa vähentää syöpäkuolleisuutta
Syöpäjärjestöjen mukaan väestöryhmien välinen eriarvoisuus syöpäseulonnassa on huolestuttava asia, sillä osallistumattomuus seulontoihin voi heijastua ryhmien syöpätaakkaan. Tutkimusjohtaja Ahti Anttila Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteristä kertoo, että vastaavia eroja on nähtävissä syöpätilastoissa: esimerkiksi kohdunkaulasyövän ilmaantuvuudessa ja kuolleisuudessa on koulutustason mukaisia huomattavia eroavaisuuksia.
Syöpäriskiin ja hoitoennusteisiin vaikuttavat monet tekijät. Seulontojen on kuitenkin todettu olevan tehokas tapa vähentää syöpäkuolleisuutta ja kohdunkaulasyövän osalta myös sen ilmaantuvuutta.
”Seulontaan osallistumattomuuden syistä ja havaittujen erojen vähentämisen mahdollisuuksista kaivataan lisää tutkimustietoa”, Anttila toteaa.
Syöpäjärjestöjen mukaan kaikkiaan kohdunkaulasyövän seulontaan osallistui vuonna 2018 hieman yli 190 000 naista, eli 70 prosenttia kutsutuista ja eintasyöpäseulontaan puolestaan osallistui vuonna 2018 yli 300 000 naista, eli 81 prosenttia kutsutuista. Seulontaohjelmassa löytyi lähes 2 000 rintasyöpää tai rinnan in situ -kasvainta, mikä oli suunnilleen saman verran kuin aiempina vuosina.
Kohdunkaulasyövän seulonnassa löydösmäärät kasvussa
Vuonna 2018 kohdunkaulasyövän seulontaohjelmassa todettiin 29 kohdunkaulasyöpää ja 842 esiastetapausta, ja todettujen kohdunkaulasyöpien määrä oli suuri aikaisempiin vuosiin verrattuna. Syöpäjärjestöjen mukaan myös esiasteiden määrä on ollut kasvussa jo pitkään; nyt niitä oli puolitoista kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.
Suurentuneisiin löydösmääriin on osaltaan vaikuttanut HPV-testin käyttöönotto seulonnassa. Kasvu viittaa kuitenkin myös siihen, että kohdunkaulasyövän riski on Suomessa suurentunut.
”Kohdunkaulasyövän ilmaantuvuus on alkanut suurentua etenkin 30–44-vuotiailla. Tämä johtuu ainakin osittain kasvusta taustariskissä, kuten syöpävaarallisista HPV-infektioista”, Anttila sanoo.
”Kohdunkaulasyöpiä ehkäisevä seulonta on ollut Suomessa tehokasta ja vaikuttavaa. Näyttää siltä, että sille on yhä paljon tarvetta, vaikka tulevina vuosina tautiriskin odotetaankin pienentyvän, kun HPV-infektioita ehkäisevän rokoteohjelman kohdeikäryhmät tulevat seulonnan piiriin”, hän lisää.
Eroja sairaanhoitopiirien välillä
Molemmissa seulontaohjelmissa on edelleen melko suuria alueellisia eroja. Kohdunkaulasyövän seulonnassa osallistuminen oli aktiivisinta Ahvenanmaalla, Etelä-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Itä-Savossa ja heikointa Pohjois-Savossa, kun taas rintasyövän seulonnassa osallistuminen on isoissa kaupungeissa muuta Suomea alhaisempaa.
Sairaanhoitopiireittäin naisten osallistumisaktiivisuus vaihtelee kohdunkaulasyövän seulonnassa 60-77 ja rintasyöpäseulonnassa 74-87 prosentissa. Tavoitetaso niin valtakunnalliselle kuin alueelliselle osallistumisaktiivisuudelle on vähintään 85 prosenttia.
”Ohjelman toimijoiden välillä on ollut merkittäviä eroja kutsukäytännöissä ja diagnostiikan kriteereissä. Osallistumisaktiivisuutta tulee parantaa molemmissa seulontaohjelmissa. Hyvään osallistumistasoon vaikuttavat oleellisesti kutsukäytännöt. Näytteenottoaika ja -paikka on hyvä antaa kutsukirjeessä valmiina, ja seulontaan osallistumattomille tulisi lähettää uusintakutsu”, Anttila toteaa.
- Nainen, kannattaa investoida itseensä näillä 18 tavalla ja voi paremmin
- Nainen väittää, ettei ole koskaan vaihtanut lakanoitaan ja patjakin on ”100 vuotta vanha”
- Ethän tee älypuhelimellasi näitä 5 typerää tekoa, jotka karkottavat miehet läheltäsi pois
- Älä todellakaan sano lapsettomalle naisella näitä 10 lausetta
- Tee näin ja mies kaipaa aina lähellesi – 7 täydellisesti toimivaa tekoa
- Heräätkö usein yöllä samaan aikaan? – kellonaika paljastaa syyn
- Olisi ehkä parempi, jos et tietäisi näistä miesten salaa tekemistä asioista
- Nämä 5 merkkiä paljastavat, että miehesi ei todellakaan ole valmis saamaan lasta
- Näiden 5 neuvon avulla pidätte parisuhteestanne huolta, kun olette saaneet lapsen
- Nämä 10 merkkiä kertovat, että hän on sinulle se oikea
- Juo joka aamu lasillinen sitruunavettä – Nämä 10 muutosta tapahtuvat kehossasi
- Näitä 7 asiaa ei koskaan tehdä onnellisissa parisuhteissa
- Pidä huolta näistä 6 asiasta ulkonäössäsi, ja teet hyvän vaikutuksen jokaiseen
- Tämä vihannes auttaa vaihdevuosioireisiin ja kuukautiskipuihin
- Mies! Näistä 7 merkistä tiedät, että sinulla on maailman paras vaimo
- Jos haluat pitää miehesi, älä koskaan sano hänelle näitä kuutta asiaa – ”Iskämahasi on ihana! …”
- Tee näin ja mies kaipaa aina lähellesi – 7 täydellisesti toimivaa tekoa
- Nämä 10 merkkiä kertovat, että hän on sinulle se oikea
- Mies kertoo: Nämä ovat 7 yleisintä syytä, miksi mies pettää naista
- Näistä syistä naiset kyllästyvät miehiinsä – jos miehesi on tylsimys, se voi olla sinun syysi