Raskausdiabeteksen mahdollista vaikutusta synnytyksen jälkeiseen masennusoireiluun on toistaiseksi tutkittu vasta hyvin vähän.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan äideillä, joilla on todettu raskausdiabetes, on kohonnut riski saada synnytyksen jälkeisiä masennusoireita. Tutkimuksessa raskauden jälkeistä masennusoireilua havaittiin 16 prosentilla äideistä, joilla oli todettu raskausdiabetes, kun taas muista äideistä masennusoireilua esiintyi noin yhdeksällä prosentilla.

Raskauden jälkeistä masennusoireilua esiintyy noin 10–15 prosentilla synnyttäneistä äideistä. Journal of Affective Disorders -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa masennusoireita mitattiin kahdeksan viikkoa synnytyksen jälkeen kymmenkohtaisella masennuskyselyllä.

Tuloksissa huomioitiin tilastollisin menetelmin myös muita tietoja, jotka vaikuttavat raskausdiabetes- ja masennusoireiluriskiin, kuten ikä, painoindeksi ja raskauden aikana koetut masennusoireet. Tutkimukseen osallistui hieman yli tuhat synnyttänyttä äitiä, jotka eivät olleet ilmoittaneet raskautta edeltävistä mielenterveyden ongelmista.

Tutkijoiden mukaan psykologiset mekanismit voivat osaltaan selittää tutkimuksessa havaittua yhteyttä raskausdiabeteksen ja raskauden jälkeiseen masennusoireilun välillä. Sikiötä mahdollisesti vahingoittavan sairauden diagnoosi raskausaikana saattaa olla stressaava kokemus, joka voi altistaa masennusoireille.

Raskausdiabetekseen sairastuneen odottavan äidin verensokeri on usein liian korkea, ja se lisää erilaisten haittojen riskiä sikiölle. Tämän lisäksi raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin elämässään.

Yhteyden taustalla voi olla myös fysiologisia mekanismeja; häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta voi lisätä sytokiinivälitteistä matala-asteista tulehdusvastetta, joka on myös yhdistetty masennukseen. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu sekä tyypin 2 diabeteksen altistavan masennukselle että masennuksen altistavan tyypin 2 diabetekselle.

Raskausdiabeteksen mahdollista vaikutusta synnytyksen jälkeiseen masennusoireiluun on toistaiseksi tutkittu vasta hyvin vähän. Tutkimuksesta julkaistun tiedotteen mukaan tästä uudesta tutkimuksesta saatiin tärkeää tietoa vielä aluillaan olevaan tutkimuskenttään.

Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen aineisto koottiin käynnissä olevan Kuopio Birth Cohort -tutkimuksen osallistujista, joita seurataan raskausajasta alkaen. Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

Kommenttia