Suomalaiset ovat aiemminkin harrastaneet työajalla shoppailua, mutta se on nyt lisääntynyt.

Viime viikot ovat muuttaneet suomalaisten ostokäyttäytymistä, selviää Klarnan ostosindeksistä. Ostosindeksi osoittaa, shoppailevatko ihmiset eri puolella Suomea verkossa enemmän vai vähemmän kuin keskimääräinen suomalainen.

Sunnuntai on edelleen ylivoimaisesti suosituin päivä shoppailla verkossa, mutta erot päivien välillä ovat alkaneet tasaantua ja nettishoppailua harrastetaan entistä enemmän nyt pitkin viikkoa. Klarnan mukaan verkko-ostosten prosenttiosuus on kasvanut kello 7-18 välisenä aikana, kun taas muina aikoina osuus on vähentynyt.

Eniten ostosten osuus on lisääntynyt iltapäivällä, kello 14-15 välillä. Tämä kertoo siis siitä, että nettishoppailua tehdään yhä enemmän työajalla.

Klarnan aiemman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat ennenkin shoppailleet työajalla: lähes puolet suomalaisista (46 %) tekee vähintään kerran vuodessa verkko-ostoksia työajalla. Lisäksi joka kymmenes 18-35-vuotias on tehnyt verkko-ostoksia vessassa työajalla.

”Suomalaiset näyttävät siis tekevän ostoksia aiempaa enemmän päivisin nyt, kun töitä tehdään etänä. Monien suomalaisten arjen aikataulut ovat myös muuttuneet lomautusten vuoksi”, pohtii Jannica Nyman, Klarnan markkinointijohtaja Suomessa.

Naiset ostavat enemmän elektroniikkaa, miehet ruokaa ja lastentarvikkeita

Nettishoppailussa on havaittu alueellisiakin muutoksia. Lapissa, Pohjanmaalla, Kainuussa ja Ahvenanmaalla verkko-ostosten suhteellinen osuus on Klarnan mukaan laskussa, kun taas Pirkanmaan, Uudenmaan ja Pohjois-Savon asukkaat ovat lisänneet osuuttaan.

Viime viikkojen tilanne on vaikuttanut myös siihen, mihin suomalaiset käyttävät rahansa. Klarnan mukaan naiset ovat alkaneet käyttää yhä suuremman osan verkko-ostostensa rahoista elektroniikkaan, kun taas miehillä päivittäisten ruokaostosten ja lastentarvikkeiden osuus on lisääntynyt eniten.

Lisäksi Klarnan selvityksestä ilmenee, että 18-35-vuotiaat suomalaiset ovat viime viikkoina alkaneet satsata lastentarvikkeisiin, kun taas sekä 36-55-vuotiaat että yli 56-vuotiaat ovat alkaneet kuluttaa yhä suuremman osan verkko-ostoksiin käyttämistään rahoista ruoka- ja juomaostoksiin. Kaikki ikäryhmät ovat myös käyttäneet suhteessa suuremman osuuden verkko-ostoksistaan elektroniikkaan.

”Näyttäisi siltä, että nuoremmat kuluttajat ovat asettaneet etusijalle kotiolojen helpottamisen, kuten lastentarvikkeet ja elektroniikan. Vanhemmat ikäryhmät puolestaan ovat tehneet suhteessa aiempaa enemmän päivittäisiä ruokaostoksia verkossa, mikä selvästi viittaa siihen, että monet testaavat nyt ensimmäistä kertaa ruokaostosten tilaamista kotiin”, Nyman kertoo.