Pikkujoulukausi lähestyy kovaa vauhtia.

Lähes kolme neljästä suomalaisesta aikoo osallistua pikkujouluihin, jos sellaiset paikan päällä järjestetään. Tämä paljastuu Kespron toteuttamasta kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten odotuksia pikkujouluilta.

”Etänä tapahtuva juhlinta ei suomalaisia enää innosta, vain neljä prosenttia ilmoitti olevansa tästä kiinnostunut”, Kespron asiakastieto- ja markkinointiyksikön johtaja Hannu Korhonen kertoo.

Pikkujoulujen tapahtumapaikaksi toivotaan erillistä tapahtumatilaa tai ruokaravintolaa. Korhosen mukaan tutkimus osoitti suomalaisten kaipaavan ihmisten kohtaamista.

”Jos pikkujoulut järjestetään, juhliin aikoo osallistua 71 prosenttia suomalaisista”, hän sanoo.

Pikkujouluihin ei kuitenkaan haluta tuhlata rahaa. Yli kaksi viidestä (43 %) on valmis käyttämään pikkujouluihin rahaa suunnilleen saman verran kuin edellisissä pikkujouluissa, kun taas 46 prosenttia haluaa työnantajan tai yhteisön kustantavan pikkujoulujen kulut.

Odotuksia ruokaa ja juomaa kohtaan muuttuvat

Pikkujouluihin kuuluu olennaisena osana ruoka ja juoma. Tutkimuksen mukaan suomalaisista 33 prosenttia haluaa syödä kotimaista ruokaa, kuten esimerkiksi pien- ja lähituottajien tuottamista raaka-aineista tehtynä.

Kotimaista ruokaa odottavat erityisesti vanhimmat vastaajat, kun taas yli neljännes 18-34-vuotiaista sekä eteläsuomalaisista on kiinnostunut rennosta street food -tyyppisestä tarjoilusta. Kasvisruokaa odottaa noin neljännes alle 25-vuotiaista, joista moni (43 %) on myös kiinnostunut alkoholittomista juomista.

Ohjelman suhteen vastaajista 47 prosenttia odottaa pikkujouluilta vapaata seurustelua ja yhdessäoloa sekä 29 prosenttia elämyksellistä ruokailua. Tutkimuksen mukaan ainoastaan kolme prosenttia on ensisijaisesti kiinnostunut monipuolisesta alkoholitarjoilusta.

”Pikkujoulut muuttuvat vähemmän lihaa ja alkoholia sisältäviksi, ja tunnelmaltaan rennoiksi yhdessäolotapahtumiksi”, Korhonen kiteyttää.

Osa odottaa koronapassia pikkujouluihin

Pikkujoulukautta varjostaa myös tänä vuonna koronapandemia. Vastaajista neljännes (26 %) odottaakin pikkujouluihin sisäänpääsyä koronapassilla.

Suurin kiinnostus koronapassia kohtaan on yli 65-vuotiaissa (38 %). Yleisesti suomalaisista 22 prosenttia ei odota pikkujoulujen suhteen erityisiä turvatoimia, mutta nuoremman sukupolven kohdalla ne saavat enemmän kannatusta; 18-24-vuotiaissa turvatoimia odottaa 30 prosenttia.

”Halu juhlia vapaammin saattaa kertoa väsymisestä turvatoimiin, vaikka arjessa ne vielä yleisesti huomioitaneen. Monissa avoimissa vastauksissa toivottiin lisäksi pikkujoulut järjestettävän vain pienemmän tiimin tai yhteisön kesken”, Korhonen summaa.

Kespro toteutti kyselytutkimuksen K-ryhmän asiakasyhteisö K-Kylässä 27.9.-1.10. 2021 ja siihen vastasi 1 092 kuluttajaa ympäri Suomen. Otanta painotti vastaajissa aluekohtaista edustavuutta ja tutkimuksen tulokset ovat suuntaa antavia.