Tämä monipuolinen juusto sopii niin kodikkaisiin illanistujasiin kuin retkievääksi kevättalven aurinkoisille hangille.

Kyseessä Sveitsistä lähtöisin oleva helppo ja aromikas raclette. Raclette on sekä juusto että siitä valmistettava, hieman fondueta muistuttava ruokalaji, jossa juustoa sulatetaan ja sitä kaavitaan erilaisten lisukkeiden päälle.

Racletten nimi on peräisin kaapimista tarkoittavasta ranskan kielen racler-verbistä. Toptasten mukaan racletten tarina alkoi tiettävästi Alpeilta, jossa paimenet sulattivat juustoa iltanuotiolla päivän päätteeksi ja upottivat siihen leipänsä.

Racletten erikoisuus on se, että toisin kuin moni muu juusto, raclette ei pala kuumennettettaessa. Tämä johtuu siitä, että raclette sulaa hyvin helposti eikä sitä tarvitse lämmitellä pannussa turhan pitkää aikaa.

Helposti käsiteltävän racletten kanssa vain luovuus on rajana. Toptasten mukaan raclettesta voi tehdä niin lämpimät voileivät, lisätä sitä pizzaan tai herkutella dipattavien kanssa.

Raclette onkin rentoa seurusteluruokaa: juuston sulatukseen voi osallistua koko illanistujaisporukka ja kokkailun ohessa jutustelusta on pönötys kaukana. Racletten sulatukseen on varta vasten kehitetty kätevä raclettegrilli, mutta valmistat sen helposti tavallisessa teflonpannussa tai vaikkapa retkinuotiolla.

Jos haluat tehdä raclettesta ruokalajin, sopii sen lisukkeeksi muun muassa pienet, kiinteät perunat, ilmakuivattu kinkku, tuoremakkarat, salami, maissi, viipaloitu tai pilkottu paprika, sienet, hillisipulit, pienet maustekurkut ja leipä.