Spontaanius kannattaa! Tutkimus: Vapaa-ajan aikataulutus tekee siitä vähemmän hauskaa

Tarkkojen suunnitelmien teko saa hauskanpidon tuntumaan vähemmän hauskalta.

Et ole nähnyt ystävääsi hetkeen ja päätette käydä vaihtamassa kuulumisia sekä samalla esimerkiksi ulkona syömässä tiettynä päivänä tiettyyn aikaan. Glamourin mukaan tutkimus kuitenkin paljasti näin tarkkojen suunnitelmien teon saavan itse tapaamisen tuntumaan vähemmän hauskalta ajatukselta.

Washington University in St. Louis –yliopiston Olin Business Schoolin tutkimuksen mukaan sovitun tapaamisen lähestyessä se alkaakin tuntua enemmän pakolliselta askareelta kuin asialta, jonka haluaisi tehdä – ”Menen ystäväni kanssa syömään” -lause muuttuukin ”Minun pitää mennä ystäväni kanssa syömään” -tyyppiseksi.

Glamourin mukaan tutkimusta varten suoritettiin 13 tutkimusta, joissa selvitettiin, miten vapaa-ajan aktiviteettien aikataulutus vaikuttaa siihen, miltä ne tuntuvat.

Tutkijoille selvisi, että laittamalla hauskanpidolle tietyn päivän ja ajan vei siitä pois kaiken hauskan ja sai sen tuntumaan velvoitteelta. Tutkijat saivat myös selville, että kun jokin asia oli aikataulutettu ennakkoon, ei sitä odottanut enää yhtä paljon.

Tutkimusta tehneen apulaisprofessori Selin Malkocin mukaan ajan suhteen kannattaa olla löysempi ja pitää pientä spontaaniutta mukana suunnitelmissa. Hänen mukaan on ihan hyvä sopia päivä, mutta ajankohdassa pitää vapautta.

Esimerkiksi voit sopia etukäteen, että tiettynä päivänä menette ystäväsi kanssa yksille töiden jälkeen, mutta vasta kyseisenä päivänä työpäivän ollessa lopuillaan sovitte tarkemman ajankohdan. Lopputulos on sama, mutta mielesi käsittelee sen eri tavalla, joten sinulla on todennäköisemmin hauskaa.

Lähde: Glamour


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.