Vaikutus on vielä merkittävämpi meren lähellä asuvien pienituloisten keskuudessa.

Mielenterveyden kannalta hyvä asuinympäristö voi löytyä meren rannalta. Brittiläisen Exeterin yliopiston tutkimuksen mukaan noin kilometrin päässä rannikolta asuvat kokevat epätodennäköisemmin mielenterveysongelmia, kuten ahdistusta ja masennusta, kertoo The Independent.

Tutkijaryhmän mukaan tulokset antavat ymmärtää, että rannikko saattaa toimia suojaavana alueena psykologiselle hyvinvoinnille. Se myös korostaa niin sanotun ’Blue Healthin’ (jatkossa ’sininen terveys’) tärkeyttä, eli kytköstä terveyden ja luonnonympäristön välillä.

”Tällainen tutkimus ’sinisestä terveydestä’ on elintärkeää, että hallitukset saadaan vakuutettua suojelemaan, luomaan ja rohkaisemaan rannikkoalueiden käyttöä”, ympäristöpsykologi Mathew White Exeterin yliopistosta sanoi.

”Meidän täytyy auttaa päättäjiä ymmärtämään, miten maksimoida paikkakuntien ’sinisten’ alueiden hyvinvoinnin hyödyt ja varmistaa, että pääsy on reilua ja mahdollista kaikille, mutta ei vahingoita hauraita rannikkoympäristöjä”, hän lisäsi.

Etenkin pienituloiset hyötyvät

Tutkijat analysoivat yli 26 000 britin tietoja, jotka oli kerätty osana Health Survey for England -tutkimusta. The Independentin mukaan osallitujien fyysistä ja henkistä hyvinvointia verrattiin siihen, miten lähellä rannikkoa he asuvat.

Otettuaan huomioon ulkoiset tekijät tutkijat paljastivat, että alle kilometrin päässä rannikolta asuvilla on noin 22 prosenttia epätodennäköisemmin mielenterveysoireita verrattuna heihin, jotka asuvat 50 kilometrin päässä rannikolta tai tätäkin kauempana. Alle kilometrin päässä rannikolta asuvilla pienituloisilla vaikutus oli vielä suurempi: heillä oireita oli 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samantuloisilla ihmisillä, jotka asuivat yli 50 kilometrin päässä rannikolta.

Health and Place -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan pääsy rannikolle voisi auttaa vähentämään näitä terveyseroja kylissä ja kaupungeissa.

”Tutkimuksemme antaa ymmärtää, ensimmäistä kertaa, että köyhemmissä talouksissa lähellä rannikkoa asuvat ihmiset kokevat vähemmän mielenterveysongelmien oireita”, tutkimusta johtanut Jo Garrett totesi.

”Kun on kyse mielenterveydestä, tällä ’suojaavalla’ alueella saattaa olla käytännöllinen merkitys auttamaan tasapuolisten olosuhteiden saavuttamista suuri- ja pienituloisten välillä”, hän lisäsi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Jos meren lähellä asuminen ei ole mahdollista, voivat puistot ja metsäympäristökin tehdä hyvää. Olemme aiemmin kertoneet, miten metsä on kuin stressilääke, siellä vietetyllä ajalla on uskomattomia terveysvaikutuksia, kuinka vehreä asuinympäristö auttaa naisia elämään pidempään ja puistoissa vietetty aikaa kohottaa mielialaa yhtä hyvin kuin joulu.

Lähde: The Independent