Nainen, vehreä asuinympäristö voi auttaa sina elämään pidempään

Sinun ei tarvitse kuitenkaan muuttaa maalle, sillä runsaampi kasvillisuus millä tahansa tavalla auttaa.

Kasvillisuuden lähellä tai vehreällä alueella asuminen voi auttaa naisia elämään pidempään ja laskea kuolleisuutta tiettyjen sairauksien takia, kertoo The New York Times.

Environmental Health Perspectives -journalissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat seurasivat 108 630 naista, jotka täyttivät puolivuosittaisia kyselyitä terveydestään ja elämäntavoistaan vuodesta 2000 vuoteen 2008. Tuona aikana naisista 8 604 kuoli.

Sateelliittikuvauksen avulla tutkijat selvittivät kausiluonteisen kasvillisuuden suuruutta naisten asuinpaikoilla. Tutkimuksen mukaan eniten asuinympäristössään vehreyttä ja kasvillisuutta omanneiden naisten kuolleisuus oli 12 prosenttia alhaisempi verrattuna vähiten vehreyttä ja kasvillisuutta asuinympäristössään omaaviin naisiin.

Naisten kuolleisuus tiettyihin sairauksiin oli myös alhaisempi, jos he asuivat kasvillisuuden lähellä. The New York Timesin mukaan näiden naisten kuolleisuus hengityselinsairauksiin oli 34 prosenttia alhaisempi ja kuolleisuus syöpään 13 prosenttia alhaisempi.

Sen sijaan kasvillisuus ja vehreät asuinympäristöt eivät vaikuttaneet kuolleisuuteen liittyen sepelvaltimotautiin, diabetekseen, halvaukseen tai tulehduksiin.

Tutkimusta tehneen Harvardin yliopiston tutkijakollega Peter Jamesin mukaan vehreillä alueilla oli neljä tekijää, jotka auttoivat vaikuttamaan tuloksiin: vähemmän ilmansaasteita, enemmän liikuntaa, enemmän sitoutumista yhteisöön ja – merkittävimpänä kaikista – parempi mielenterveys, joka ilmeni masennuksen alhaisempana esiintyvyytenä.

”Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi muuttaa maalle”, James sanoi The New York Timesin mukaan.

”Löysimme yhteyksiä niin kaupunkialueilla kuin maaseudulla. Mikä tahansa suurempi kasvillisuuden määrä – esimerkiksi enemmän puita katujen varsilla – vaikuttaa laskevan kuolleisuutta”, James kertoi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: The New York Times