Metsän myönteiset vaikutukset näkyvät Ylen mukaan nopeasti.

Suomi voi olla tuhansien järvien maa, mutta täällä on myös paljon metsää, missä kannattaisi viettää aikaa. Ylen mukaan tutkimukset ovat kertoneet, että metsässä oleskeleminen laskee nopeasti sydämen sykettä ja verenpainetta, vähentää lihasjännitystä sekä rauhoittaa ja nopeuttaa stressistä palautumista.

Tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta on tutkinut pitkään metsän terveyshyötyjä. Hänen mukaan metsän myönteiset vaikutukset näkyvät jo 15 minuutissa. Jos metsässä viettää enemmän aikaa, sitä selvempiä vaikutukset ovat.

Kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtelan sekä hänen kollegoidensa tekemät tutkimukset ovat puolestaan viitanneet siihen, että monien sairauksien lisääntymisen taustalla on luontokosketuksen väheneminen.

Yle kertoo, että nopea kaupungistuminen on voinut köyhdyttää ihmisten mikrobistoa. Haahtelan mukaan se on yhteydessä allergioiden, astaman, diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa Alzheimerin taudin lisääntymiseen.

”Nyt näyttää siltä, että nyky-ympäristössä tulehduksen heittäminen peliin tapahtuu liian herkästi ja tilanteessa, jossa se ei ole tarkoituksenmukainen”, Haahtela sanoi Ylen haastattelussa.

Ylen mukaan luonnossa oleskelun vaikutuksia sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon on alettu painottaa enemmän, kun tutkimustietoa on kertynyt lisää. Myös terveysmetsistä on ollut puhetta eli ympäristöstä, josta kävijät nappaisivat itselleen myönteisiä vaikutuksia mahdollisimman hyvin.

”Mitä isompi, hiljaisempi ja rauhallisempi alue, puhtaampi ilma ja rauhan tuntu metsässä on, sitä tehokkaampi ympäristö on tässä tarkoituksessa”, Liisa Tyrväinen kertoi Ylelle.

Lähde: Yle