Tapasi rajata silmäsi voi olla vahingollinen.

Erityisesti piilolinssejä käyttävien kannattaa olla varuillaan sen suhteen, millä tavalla tekevät silmänrajauksensa. Näin väittää Waterloon yliopiston tutkijan tekemä pieni esitutkimus.

Tutkimus liittyy ripsirajan ohueen sisäpuoleen, joka on suosittu paikka rajauksille. Tutkijat halusivat selvittää, minkä verran rajausväriä voi päästä kyynelkalvolle, kun rajauksen tekee joko ripsirajan sisäpuolelle tai ulkopuolelle, ihon myötäisesti.

Tutkimuksessa oli mukana vain kolme naista, jotka kävivät kahdesti eri päivinä osallistumassa tutkimukseen ja he sattumanvaraisesti saivat tehtäväksi rajata silmänsä jommallakummalla tavalla. Waterloon yliopiston tutkija Alison Ng otti yli 200 ruutua videota osallistujien silmistä kahden tunnin aikana tallentaakseen, kuinka paljon kyynelkalvolle siirtyi rajausväriä.

Ngn mukaan ripsirajan sisäpuolen rajauksesta rajausväriä siirtyi enemmän ja nopeammin kyynelkalvolle.

”Viiden minuutin sisällä 15-30 prosenttia enemmän hiukkasia siirtyi silmän kyynelkalvolle”, tutkimuksen pressitiedotteessa kerrottiin.

Ngin mukaan tämä voi johtaa epämiellyttäävään tunteeseen silmässä tai aiheuttaa kertymiä piilolinsseihin (etenkin jos piilolinssejä käytetään useita päiviä), jotka voivat ruokkia hankalia ongelmia, kuten ärsytystä tai tulehduksia.

”Heille, jotka käyttävät paljon meikkiä tai säännöllisesti pitävät silmien meikkaamisesta suosittelisin kertakäyttöisiä piilolinssejä optimaalisen puhtauden ja mukavuuden saavuttamiseksi”, Ng kommentoi.

Lähde: Newser