Seksin harrastaminen voi vaikuttaa mielialaan monella tavalla, mutta enemmistö suomalaisista kokee vaikutuksen olevan positiivinen.

Suurin osa suomalaisista (70%) kertoo seksin vaikuttavan omaan mielialaan positiivisesti, ja vain kaksi prosenttia ilmoittaa sen vaikutuksen mielialaan olevan negatiivinen. Tämä selviää Kaalimato.comin teettämässä kyselytutkimuksessa.

”Koskettaminen on yksi oman seksuaalisuuden ilmaisumuodoista. Miellyttävä koskettaminen on erittäin hyväksi yksilön terveydelle, koska se laukaisee aivoissa endorfiiniryöpyn ja vaikuttaa näin positiivisesti mielialaan. Koskettaminen myös lisää läheisyydentunnetta kumppaneiden välillä”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Suomalaismiehet kokevat hieman useammin (73%), että seksi vaikuttaa mielialaan positiivisesti kuin naiset (67%).

”Miehet saattavat kokea seksin positiivisen vaikutuksen mielialaan naisia useammin siksi, koska he saavuttavat keskimäärin naisia helpommin orgasmin kumppaneiden välisessä seksissä. Mikäli orgasmi jää saavuttamatta, saattaa kokemus seksistä jäädä tietyllä tapaa vajaaksi”, Lavikainen selittää

Nuorissa aikuisissa eniten myönteisiä tuntemuksia

Ikäryhmiä vertaillessa tutkimuksessa ilmeni, että eniten myönteisiä tuntemuksia seksi herättää 25-34-vuotiaissa suomalaisissa (76%).

”Nuoret aikuiset ovat seksuaalisesti aktiivisessa elämänvaiheessa. Heille on usein jo karttunut seksikokemuksia ja he osaavat tunnistaa sekä ilmaista omat halunsa ja tarpeensa. Tässä iässä oman kehon toimintaa ja nautintoa on siis ehditty jo oppia ja kenties orgasmin saavuttaminenkin on yhä useammalle mahdollista tätä kautta”, Lavikainen sanoo.

”Myös asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat nuoremmissa ikäluokissa vanhempia avoimempia”, hän jatkoi.

”Vanhemmissa ikäluokissa seksin nautinnollisuuteen ja miellyttävyyteen voivat lisäksi vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi vaihdevuosien mukanaan tuomat vaivat”, seksuaaliterapeutti huomauttaa.

Hyvä seksi olennaista onnelliseen arkeen

Toimiva ja onnellinen parisuhde koostuu monesta palasesta ja olennaista ovat muun muassa luottamu, yhteensopiva huumorintaju sekä yhteiset kiinnostuksen kohteet. Kaalimato.comin tutkimuksessa ilmeni, että läheisyydellä ja romantiikalla on myös suuri merkitys siinä, kuinka onnelliseksi parisuhde koetaan.

Suomalaisista noin kaksi kolmesta (64%) on melko tai täysin samaa mieltä siitä, että hyvä seksi on avain onnelliseen arkeen. Suomalaisista 77 prosenttia kertoo, että hyvä seksi perustuu läheisyyteen ja turvallisuuteen.

”Läheisyys ja turvallisuus ovat ihmisten perustarpeita. Seksuaalisessa kanssakäymisessä osapuolet ovat hyvin paljaana ja auki, jolloin turvallisuus, luottamus ja läheisyys ovat avainasemassa, kuinka miellyttäväksi seksi koetaan”, Lavikainen sanoo tiedotteessa.

Joka toinen suomalainen pyrkii antamaan parempaa seksiä kumppanille

Hyvää virettä makuuhuoneessa voi pitää yllä myös kuuntelemalla kumppanin toiveita ja toteuttamalla niitä. Tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen (50%) pyrkiikin antamaan kumppanilleen jatkuvasti tavalla tai toisella parempaa seksiä.

”Ideaalitilanteessa kumppanin nautinnosta huolehtimiseen jaksetaan panostaa jatkuvasti ja suhteessa on myös muita tapoja osoittaa rakkautta”, Lavikainen toteaa.

”Joskus suhteessa saattaa kuitenkin olla erilaisia ristiriitoja, jotka johtavat siihen, että kumppanille ei haluta antaa aina vain nautinnollisempaa seksiä. Joissain tapauksissa seksiin panostaminen ristiriitatilanteissa kuitenkin voi kannattaa, sillä toimivaksi koettu seksielämä saattaa jopa johtaa itse ristiriidan ratkeamiseen”, hän kertoo.

Yhteenkuuluvuutta ja stressin lievitystä

Sen lisäksi, että seksi voi olla avain onnelliseen arkeen ja vaikuttaa myönteisesti mielialaan, on sillä myös muita myönteisiä vaikutuksia. Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen listasi näitä seksin myönteisiä vaikutuksia elämään.

  1. Yhteenkuuluvuuden tunne: Miellyttävä seksi ja kosketus lisäävät läheisyydentunnetta sekä hyvää oloa. Tällä puolestaan on merkittäviä vaikutuksia niin fyysiselle kuin mielen hyvinvoinnille. Kumppanin koskettaminen myös vahvistaa kumppanien välistä sidettä.
  2. Stressin lievitys: Seksi on erinomainen stressin ehkäisykeino. Jos mielessä pyörii tuhat ja yksi asiaa, jokin tuleva tilanne jännittää tai kulunut viikko on ollut yhtä juoksemista suunnasta toiseen, on seksin harrastaminen loistava tapa antaa aivoille hetki lepoa.
  3. Mielihyvähormonit: Miellyttävä seksi saa hyvälle tuulelle ja hymyn korviin. Erityisesti orgasmi vapauttaa mielihyvähormoneja.
  4. Itsevarmuus: Aktiivinen ja hyvä seksielämä lisää itsevarmuutta. Hyvä olo näkyy aina ulospäin!
  5. Terveys: Seksillä on monia terveysvaikutuksia. Seksin on esimerkiksi tieteellisissä tutkimuksissa todettu lisäävän vastustuskykyä flunssaa vastaan. Seksi lisää myös verenkiertoa ja sillä on samoja terveysvaikutuksia kuin millä tahansa liikunnalla. Naisilla kiihottuminen, emättimen toiminta ja yhdyntä ovat yhteydessä naisen myönteiseen kokemukseen terveydentilastaan.

Näin suomalaiset kuvaavat seksin synnyttämää olotilaa

Kaalimato antoi asiakkailleen mahdollisuuden kertoa kotisivuillaan heidän omia kokemuksia siitä, miten seksi voi vaikuttaa mielialaan. Tällaisia kommentteja suomalaiset antoivat:

”Illalla pidempi sessio takaa hyvät unet ja piristää tulevaa päivää, sekä lisää läheisyyden tunnetta. Pikaiset juuri ennen alkavaa työpäivää taas antavat ihan uutta virtaa karuimpaankin päivään!” -Nimimerkki Tuulta purjeisiin kertoo.

”Seksi piristää jo pelkästään ajatuksen tasolla. Päivän aikana vihjailu ja koskettelu tekee koko päivästä piristävämmän ja ylläpitää hyvää vibaa kumppanin kanssa. Itse seksi jättää raukean ja hyvän mielen ja tämä hyvä vaikutus kestää jopa seuraavaan päivään.” -Nimimerkki Seksi is bäst kertoo.

”Riippuen kerrasta. Joskus se virittää jännitettä ja nostattaa halut pitkäksi aikaa, jolloin tulee vietettyä aika haaveilleissa. Joskus se purkaa negatiiviset mielestä ja rentouttaa, ns. nollaa aivot, jolloin voi asettua kumppanin kanssa halimaan peiton alle lämpimään ja nukahtaa siihen.” -Nimimerkki Tyllerö kertoo.

”Seksin jälkeen on rento ja jotenkin ihanan itsevarma olo.” -Nimimerkki muru, nainen 22 vuotta.

”Seksi rauhoittaa ja vie ajatukset kauas arjesta, se luo herkän ja turvallisen tunteen minun ja kumppanini välille.” -Nimimerkki Rauhoittuja kertoo.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin kansalaispaneelissa toukokuussa 2019 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.