Näitä asioita ei kannattaisi päästää suustaan, kun läheinen kertoo sairastuneensa syöpään.

Lokakuussa kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen Roosa nauha -keräyksellä. Lue lisää täältä.

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossakin vaiheessa elämänsä aikana. Syöpäsäätiön mukaan joka vuosi syöpään sairastuu yhä suurempi määrä suomalaisia: vuonna 2013 uusia tapauksia todettiin 32 000, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Koska syöpä on niin yleinen sairaus, koskettaa se jollain tavalla lähes jokaista suomalaista. Jos itse välttyy syöpädiagnoosilta, voi lähipiiristä ja tuttavien joukosta löytyä todennäköisesti ainakin yksi, joka sairastuu tai on sairastanut syövän.

Läheisten tuki on monille tärkeää, kun saa tietää sairastavansa syöpää. Läheistä lohduttaessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, mitä sanoo ja mitä on sanomatta – Pure Wow’n mukaan nämä 4 asiaa ovat esimerkkejä asioista, joita ei kannata sanoa.

”Noh, onneksi se on helppo tapaus.”

Tällä tavoin sanomalla voi koettaa valaa toivoa diagnoosin saaneeseen. Vaikka hoitokeinoja on, ei mikään syövän muoto ole helppo ja edessä voi olla vuosien prosessi tiellä toipumiseen.

”Miten voin auttaa?”

Tarkoitat varmasti hyvää, kun kysyt tätä. Parempi tapa kuitenkin olisi tehdä jotain huomaavaista ja mukavaa ystäväsi hyväksi, millä osoittaa, että välität ja olet hänen tukenaan. Voit myös ehdottaa konkreettisia tapoja auttaa sen sijaan, että sysäät auttamistavasta päättämisen läheisesi harteille.

”Argh, ärsyttää tämä flunssa.”

Kun läheisesi vasta sulattelee saamaansa uutista, antaisi hän todennäköisesti mitä tahansa siitä, että sairastaisi itsekin vain flunssaa. Kenties näin sanomalla koetat samaistua tai täyttää ikävän hiljaisuuden. Parempi puheenaihe voisi kuitenkin olla esimerkiksi se, mitä sarjaa katsoisitte yhdessä maratonina.

Et sano mitään

Läheisen syöpädiagnoosi voi olla pysäyttävä uutinen itsellekin ja voi tuntua hyvältä ajatukselta antaa läheiselle tilaa käsitellä asiaa itse. Ellet ole varma siitä, että läheisesi haluaa tehdä näin, älä oleta sitä. Hän voi tuntea olevansa hukassa ja peloissaan ja kaivata rakkaimpiensa seuraa vaikka vain television katsomiseksi. Kun tastelu syöpää vastaan etenee, on tärkeää myös muistaa kysellä, kuinka läheinen voi, minkälaisia hänen lääkärinsä ja hoitajansa ovat ynnä muuta sellaista. Tällaiset syöpään ja hoitoon liittyvät asiat ovat osa hänen elämäänsä, joten koeta olla itsekin osa sitä.

Lähde: Pure Wow