Vaihdevuodet ovat kuitenkin väistämättömät, muistuttaa yksi tutkimuksen tekoon osallistunut professori.

Seksin harrastaminen säännöllisesti saattaa laskea naisen riskiä käydä läpi vaihdevuodet aikaisin, selviää Royal Society Open Science -julkaisussa ilmestyneestä tutkimuksesta. The Independentin mukaan tutkimuksessa selvisi, että viikoittain seksiä harrastavat naiset olivat kokeneet 28 prosenttia epätodennäköisemmin vaihdevuodet.

Kerran kuussa seksiä harrastaneilla naisilla vaihdevuosien kokeminen aiemmin oli sen sijaan 19 prosenttia epätodennäköisempää verrattuna harvemmin seksiä harrastaneisiin naisiin. The Independentin mukaan tutkimuksessa seksi sisälsi niin yhdynnän, suuseksin, koskettelun kuin itsetyydytyksen.

Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että seksuaalisen aktiivisuuden puute viestii kehoa ”sijoittamaan resurssejaan toisaalle”. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että ovulaatio on ”kallis prosessi”, ja jos keho voi paremmin sijoittaa energiaansa muuhun kuin raskaaksi tulemiseen, se tekee niin.

”Tutkimuksemme löydökset antavat ymmärtää, että jos nainen ei harrasta seksiä eikä ole mahdollisuutta raskauteen, silloin keho ’valitsee’ olla sijoittamatta ovulaatioon, koska se olisi hyödytöntä”, tutkimusta tehnyt Megan Arnot selitti.

The Independentin mukaan tulokset tukevat niin sanottua isoäitihypoteesia, joka mahdollistaa sen, että äiti saa enemmän lapsia, koska hän ei ole lisääntymiskonfklitissa itseään edeltävän sukupolven naisen kanssa. Tutkijat uskovat naisten kehittyneen toimimaan näin, jotta väestöt panostaisivat varmistamaan lastenlasten selviytymisen.

Vaihdevuosilta ei voi välttyä

University College London -yliopiston (UCL) tutkimuksessa perehdyttiin yhdysvaltalaisesta naisten terveystutkimuksesta saatuihin tietoihin. Tutkimuksen alussa kenelläkään tutkimukseen osallistuneista naisista ei ollut vielä alkanut vaihdevuodet ja heitä haastateltiin keskimäärin 45-vuotiaana.

The Independent kertoo, että naisista 46 prosenttia alkoi kokea vaihdevuosiin siirtymistä, kun tutkimus alkoi, ja heillä oli oireina muun muassa muutoksia kuukautiskierrossa ja kuumia aaltoja. Toiset 54 prosenttia olivat premenopausaalisessa vaiheessa ja heillä oli säännölliset kierrot eikä vaihdevuosioireita tai oireita vaihdevuosiin siirtymisestä.

Tutkimuksen alussa naisia pyydetti selittämään, miten usein he harrastivat seksiä ja olivatko he osallistuneet suuseksiin, kosketteluun tai masturboineet edeltävien kuuden kuukauden aikana.

”Vaihdevuodet ovat väistämättömät naisille eikä ole olemassa käytöksellistä väliintuloa, joka estäisi lisääntymisen loppumisen”, muistutti professori Ruth Mace, joka myös osallistui tutkimuksen tekoon.

”Yhtä kaikki, nämä tulokset ovat alustava osoitus siitä, että vaihdevuosien ajoitus voi olla sopeutuva sen mukaan, mikä on todennäköisyys tulla raskaaksi”, hän lisäsi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: The Independent