Ryhti kuntoon: 5 tapaa, miten hyvä ryhti vaikuttaa hyvinvointiisi

Nämä asiat tapahtuvat, kun korjaat ryhtisi.

Esimerkiksi raskaan laukun kantaminen samalla olalla tai jatkuva älylaitteiden selaaminen voi vaikuttaa ryhtiisi sitä huonontaen. Hyvä ryhti on tärkeää hyvinvointia ajatellen, mutta sen korjaaminen jää helposti aina myöhemmäksi.

Mitä sitten tapahtuu, jos parannat ryhtiäsi? Alla on viisi asiaa, mitkä puhuvat hyvän ryhdin puolesta.

1. Enemmän energiaa hengittämällä paremmin

Kun pidät ryhtisi hyvänä, toimii palleasi tehokkaammin. Asiantuntija Alynn Dukartin mukaan tämä taas helpottaa hengittämistä ja tekee siitä vähemmän työlästä. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen ääressä kyyristely estää rintakehääsi laajentumasta hengittäessäsi, puristaa palleaa ja voi jopa vähentää keuhkojen kapasiteettia, mikä tekee hengittämisestä kiusallista. Asiantuntija Henry Halsen mukaan tehokaasti hengittäminen säännöstelee hiilidioksidin ja hapen virtausta pitkin kehoasi ja pitää sinut energisenä.

2. Vähemmän päänsärkyä

Jos säännöllisesti kärsit jännityspäänsärystä, voi huono ryhti olla syypää.

”Jännityspäänsäryt aiheutuvat yleensä tiukasta niskasta, yläselästä ja leuan lihaksista ja usein eteenpäin työntynyt pää ja hartiat -ryhti aiheuttaa tämän”, Dukart sanoi.

Dukartin mukaan jos ajan myötä lihaskireydestä tulee kroonista, voi laukaisevia pisteitä kehittyä ja tämä voi aiheuttaa heijastelevaa kipua päähäsi. Saadaksesi päänsäryt kuriin, pidä huolta, että korvasi ovat aina hartioidesi tasolla ja hellästi paina hartioitasi alas korvista ja työnnä lapaluitasi taakse ja yhteen, Dukart neuvoi.

3. Kulutat enemmän kaloreita

Hyvä ryhti parantaa verenkiertoa ja voit hengittää enemmän happea, mikä Halsen mukaan saa treenisi tuntumaan helpommilta. Niveltesi ollessa paremmassa asennossa seisoessasi suorassa, voit tehdä enemmän kaloreita polttavia liikkeitä kuin joku, jolla on huono ryhti.

4. Nivelet saavat lepoa

Huono ryhti voi tehdä tuhojaan nivelille. Dukartin mukaan esimerkiksi ”viestittelyniska” rasittaa hartioiden niveliä, niskaa ja ympäröiviä lihaksia, mikä voi aiheuttaa kipua ja vammoja.

”Tutkimus on osoittanut, että jokainen tuuma eteenpäin kallistunutta päätä lisää pään painoa selkärankaa ajatellen muutamalla kilolla”, Dukart sanoi.

Toinen ikävä tapa on työntää lantiota eteenpäin, mikä rasittaa selkärankaa ja voi johtaa alhaisempaan keskikehon voimaan sekä selkä- ja lonkkakipuja. Halsen mukaan huono ryhti voi pitkän ajan kuluessa johtaa muun muassa jännetulehdukseen.

5. Vähemmän stressiä

Aucklandin yliopiston vasta tekemä tutkimus sai selville, että suorassa istumista voi käyttää apuna stressiä vastaan. Tutkimukseen osallistuneet määrättiin satunnaisesti kahteen ryhmään ja heitä pyydettiin suorittamaan stressiä aiheuttavia tehtäviä.

Ensimmäinen ryhmä teki tehtävänsä hyvän ryhdin kera ja toinen ryhmä kumarassa. Tehtävän tehtyään hyvässä ryhdissä olleet kertoivat tuntevansa olonsa innostuneemmaksi ja vahvemmaksi, kun taas kumarassa olleet kertoivat tunteneensa olonsa muun muassa pelokkaammaksi, hermostuneeksi, passiiviseksi ja uniseksi.

Tutkijat epäilevät, että suorassa istuminen voi stimuloida fysiologista kiihottumista ja laukaista selviytymisreaktion stressiin. Kun vartalosi ei ole hyvässä asennossa, se voi sekoitaa hormonien ja hermoston toimintaa vaikuttaen mielialaasi.

Lähde: Women’s Health


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.