Sosiaalisessa mediassa raakaa kanaa sisältävä annos on saanut täystyrmäyksen.

Sashimi on japanilainen ruoka, joka yleensä tehdään raa’asta kalasta. Japanissa ja ainakin muutamissa ravintoloissa Yhdysvalloissa sitä tarjoillaan kuitenkin myös raa’asta kanasta tehtynä.

Raa’an kanan syömisessä on riskinsä ja kanasashimi onkin herättänyt keskustelua siitä, onko sitä turvallista syödä. Kanasashimin otsikoihin nostaneen Food & Wine -julkaisun mukaan jopa Japanissa ihmisiä on varoitettu syömästä alikypsennettyä kanaa.

Japanin terveys-, työ- ja hyvinvoinnin ministeriö varoitti heinäkuussa, että ruokamyrkytyksen riski on suuri, kun syö raakaa kanaa, ja ministeriö pyysi ravintoloita arvioimaan uudelleen niiden valmistamiskäytännöt. Ministeriö pyysi, että kanaa kypsennettäisiin 75 asteen lämpötilaan ennen tarjoilua, jotta sen syöminen olisi turvallisempaa.

Food & Winen mukaan kanasashimi valmistetaan usein keittämällä tai paistamalla vain kymmenen sekunnin ajan. Georgian yliopiston ruokaturvallisuuskeskuksen professori Michael Doylen mukaan tämä ei riitä tappamaan haitallisia mikrobeja, kuten kampylo- ja salmonellabakteereja raa’asta siipikarjasta.

Yleensä annos koostuu ohueksi viipaloidusta tai pilkotusta kanan sisemmästä rintafileestä, missä salmonellatartunnan riski on alhaisin. Jotkin ravintolat kuitenkin tarjoilevat kanasashimia reisipaloista, maksasta tai ulommasta rintafileestä tehtynä, missä bakteerit voivat olla yleisempiä.

Pitäisikö tällaista annosta sitten syödä? Ravitsemusterapeutti Claire Shorenstein sanoo, että hän olisi erittäin varuillaan raa’an kanan kanssa, vaikka sitä olisi hieman kypsennetty.

Shorensteinin mukaan ensimmäinen askel kanasashimin turvallisessa syömisessä olisi aina selvittää, mistä kana on lähtöisin ja miten se on kasvatettu.

”Sinun täytyy tietää, mistä kana on peräisin”, hän sanoo kiistattomasti.

Food & Winen mukaan monet kanasashimia tarjoilevat ravintolat tekevät läheisesti töitä pienten tilojen kanssa, jotta he voivat varmistaa kanojen olevan kasvatettu korkeimpien standardien mukaisesti ja ovat mahdollisimman tuoreita.

Shorensteinin mukaan jos ruokalistassa ei kerrota, mistä kana on peräisin, kannattaa sitä epäröimättä kysyä tarjoilijalta sekä selvittää, miten ravintolassa on varauduttu pitämään bakteerit loitolla.

”Raakaa kanaa ei yleensä nähdä tavallisissa ruokalistoissa”, asiantuntija kertoo, joten tarjoilijat ovat todennäköisesti tottuneet kysymyksiin kanasashimiin liittyen.

Salmonellan riski on suurempi, jos olet raskaana, todella nuori tai vanha tai kehosi kyky taistella tauteja vastaan on heikentynyt. Shorensteinin mukaan kaikkien, joilla on jokin näistä tiloista, pitäisi välttää raakaa kanaa täysin.

Kanasashimiin kannattaa siis suhtautua syö omalla vastuulla -tyyppisenä annoksena.

Twitterissä kanasashimi vaikuttaa saaneen täystyrmäyksen:

Donovan McNERD

@MuseOCD
🤢🤢🤢 I think I'll pass. I'm not a salmonella fan.

5 Rounds Rapid

@5iveroundsrapid

Food & Wine

@foodandwine
Is chicken sashimi safe? bit.ly/2gAiYvk
It's fine after about 7 minutes in a deep fryer!

Söisitkö sinä kanasashimia? Kerro se kommenteissa!

Lähde: Food & Wine