Tutkimuksen tulokset osoittavat, että auringonoton välttely on vaarallisempaa kuin auringonottaminen.

Tutkijat ovat selvittäneet, että auringonottoa välttelevät naiset kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka ottavat aurikoa päivittäin. Ruotsissa sijaitsevan Karoliinisen instituutin tutkijat väittävät, että ohjenuorat, joilla neuvotaan välttämään auringossa olemista ilman aurinkosuojaa, voivat olla haitallisia väestölle, etenkin Britannian kaltaisissa maissa.

UV-säteilylle altistuminen mainitaan usein syynä ihon melanoomaan. Tutkimus kuitenkin väittää, että aurinkoa välttelevillä naisilla on korkeampi melanoomariski sekä he menehtyvät kaksi kertaa todennäköisemmin minkä tahansa tekijän vuoksi, syöpä mukaan lukien.

”Tutkimuksen tulokset selviästi osoittavat, että kuolleisuus oli lähes kaksinkertainen auringonottoa välttelevien naisten kohdalla verrattuna entinen auringossa olevaan ryhmään”, päätutkija tohtori Pelle Lindqvist kommentoi.

Syy voi olla D-vitamiinin puutoksessa. D-vitamiinia kehittyy kehossa auringolle altistuessa ja sen puutteen on tiedetty lisäävän riskiä sairastua diabetekseen, tuberkuloosiin, MS-tautiin ja riisitautiin.

”Löydökset tukevat yksimielisyyttä siitä, että pohjoiseurooppalaisten kohdalla ideaali määrä aurinkoa on vähän sen sijaan, että aurinkoa välttelisi täysin”, professori Dorothy Bennett sanoi.

Tutkimuksessa seurattiin 29 518 ruotsalaisnaista, jotka rekrytoitiin vuosien 1990-1992 aikana. Naisia pyydettiin seuraamaan heidän auringonottoaan sekä solariumkäyntejä.

20 vuoden jälkeen naisista oli menehtynyt 2 545 ja tutkijat yllättyivät huomattuaan, että auringonottoa kesäisin vältelleet naiset olivat kaksi kertaa todennäköisemmin menehtyneet mistä tahansa syystä – kolme sadasta auringoottoa vältelleestä naisesta verrattuna 1,5 naiseen sadasta, ketkä olivat olleet eniten auringossa.

Kesäsin aurinkoa ottaneet naiset myös menehtyivät ihosyöpään 10 prosenttia epätodennäköisemmin, kun taas ne naiset, jotka ottivat aurinkoa ulkomailla kuolivat kaksi kertaa todennäköisemmin melanooman takia.

Lähde: The Telegraph