Roosa nauha -keräys nousi viime vuonna Suomen suurimmaksi hyväntekeväisyyskeräykseksi.

Torstaina 4. helmikuuta vietetään Maailman syöpäpäivää. Päivän alla on saatu hyviä uutisia suomalaisen syöpätutkimuksen kannalta: Syöpäsäätiön vuoden 2020 Roosa nauha -keräys teki ennätystuoton syöpätutkimukselle ja rikkoi selvästi säätiön asettaman 3 miljoonan euron keräystavoitteen.

Roosa nauha -keräys tuotti huimat yli 4,2 miljoonaa euroa kotimaiselle syöpätutkimukselle sekä sairastuneiden tukemiseen. Varoja kertyi lähes 1,5 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

”Kotimaiselle syöpätutkimukselle kerättiin huikea ennätyspotti ja suomalaiset näyttivät olevansa maailman välittävin kansa. Kiitos saavutuksesta kuuluu nauhaa kantaneille, lahjoittajille, yhteistyökumppaneille sekä kannatustuotteita ostaneille tukijoillemme”, Syöpäsäätiön varainhankintajohtaja Sari Meller kiittelee.

”Historiallinen potti ohjataan nopeasti eteenpäin syöpätutkijoille”, hän kertoo.

”Epävarmat ajat yhdistävät”

Suurin osa ennätystuotosta kertyi rintanauhojen ja kampanjatuotteiden myynnistä. Muusikko Juha Tapion suunnittelemia nauhoja ja rannekkeita myytiin lähes 420 000 kappaletta ja yhteistyökumppaneiden Roosa nauha -tuotteita yli 6 miljoonaa kappaletta.

Lisäksi huippusuositun Roosa nauha Tanssii Tähtien kanssa -livelähetyksen aikana kertyi kertalahjoituksia yli 900 000 euroa. Kaikkiaan lahjoituksia kertyi ennätykselliset 4,25 miljoonaa euroa.

”Epävarmat ajat yhdistävät meitä toisiimme entistä lujemmin ja herättävät meidät auttamaan toisiamme siinä missä pystymme. Kyllähän se innosti ja lämmitti nähdä, että ihmiset lähtivät mukaan keräykseen”, Juha Tapio iloitsee.

Roosa nauha -keräyksen järjestävä Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja, ja säätiö saa varansa yksinomaan lahjoituksista. Julkinen rahoitus syöpätutkimukseen on riittämätöntä ja yksityiset säätiöt ovat tutkijoille yhä tärkeämpi rahoituslähde.

Tukea kaikkien syöpien tutkimukseen

Roosa nauha -keräys on tullut tutuksi hyväntekeväisyyskampanjana rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimuksen hyväksi, mutta keräys uudistui viime syksynä. Roosa nauha -tuottoja ei kohdisteta enää minkään tietyn syöpätyypin tutkimukseen, vaan niillä tuetaan kotimaista syöpätutkimusta laajasti.

Syöpäsäätiö jakoi vuonna 2020 tutkimusapurahoina lähes 6,5 miljoonaa euroa 80 tutkijalle tai tutkimusryhmälle.

”Todella upeaa, että suomalaiset ovat ottaneet syöpätutkimuksen tukemisen sydämen asiakseen ja seisovat meidän tutkijoiden rinnalla työssä syöpää vastaan”, yksi keräyksen kasvoista, Roosa nauha -suurapurahalla rintasyöpää tutkiva professori Johanna Ivaska Turun yliopistosta sanoo.

Roosa nauha -keräystuotoilla tuetaan myös Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelua, joka antaa periytyvyysneuvontaa. Neuvontapalvelu auttaa vuosittain yli 6 500 avuntarvitsijaa puhelimitse sekä sähköpostin ja chatin välityksellä.

Lisätietoa Roosa nauha -keräyksestä löydät kampanjan omilta sivuilta täältä ja voit lukea lisää Syöpäsäätiöstä sekä tukea sen toimintaa täällä. Maailman syöpäpäivästä löydät lisätietoa päivän omalta sivulta englanniksi sekä Syöpäjärjestöjen sivuilta.