Oletko koskaan tuntenut suussa kihelmöintiä tai kirvelyä sen jälkeen, kun olet syönyt esimerkiksi omenaa?

Mm. Raaka omena, kirsikka ja mantelit voivat Cosmopolitan -sivuston mukaan aiheuttaa allergiaa, joka voi ilmetä esimerkiksi suu oireina. Tätä oireyhtymää kutsutaan suun allergiaoireyhtymäksi eli oraaliallergiaoireyhtymäksi (OAS). Siitä kärsivät usein sellaiset, jotka kärsivät myös heinänuhasta. Ravitsemusterapeutti, Victoria Hamilton, esittelee sivustolla mistä tässä on tarkalleen ottaen kyse, mitkä ruoka-aineet sen voivat laukaista sekä miten sen aiheuttamia oireita voi hoitaa.

Tämän takia sekä siitepöly että tietyt ruoka-aineet aiheuttavat samoja allergiaoireita

Koska oireyhtymän oireita aiheuttamalla ruoalla on samanlainen proteiinirakenne tai -malli kuin siitepölyllä, tulee niistä samanlaisia oireita kuin mitä koetaan siitepölyallergiassa. Siitepölykin aiheuttaa samoja tunteita suussa kuin nämä allergisoivat ruuat. Oireita voi esiintyä huulissa, kielessä ja kurkussa, jotka voivat tarkoittaa mm. kihelmöintiä ja kutinaa. Myös OAS voi esiintyä kausiluonteisesti kuten siitepölyallergia, koska näillä kahdella allergialla on yhteys.

OAS johtuu immuunijärjestelmän toiminnasta

OAS esiintyy usein ihmisillä, joilla on immuunijärjestelmän epätasapaino. Koska heidän immuunijärjestelmänsä reagoi siitepölyyn normaalia voimakkaammin, alkaa siitä vähitellen aiheutua tulehdusreaktioita. Ja kun syö vielä ruokia, jotka aiheuttavat samaa, alkavat nekin aiheuttamaan lisää oirehtimista. Muita oireita, suussa esiintyvien oireiden lisäksi, voivat olla vatsakivut, pahoinvointi, nenän vuotaminen, aivastelu sekä silmäoireet, kuten kutina ja kirvely. Joillekin voi tulla todella pahoja oireita, joten niiden takia on hyvä käydä lääkärissä.

Yleisimmän ruoka-aineet, jotka aiheuttavat OAS-oireita

Lista on aika pitkä, kun luetellaan ruoka-aineita, jotka voivat aiheuttaa oireilua. Niitä ovat monet hedelmät ja vihannekset, joita ovat esimerkiksi:

 • Omena
 • Päärynä
 • Persikka
 • Luumu
 • Kirsikka
 • Nektariini
 • Aprikoosi
 • Kiivi
 • Mansikka
 • Melonit
 • Porkkana
 • Selleri
 • Perunat
 • Tomaatit

Myös monet muut ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita, kuten raa’at palkokasvit. Myös soijamaidosta voi saada oireita, jotka voivat olla joillekin ihmisille todella vakavia.

Myöskään pähkinöitä ei pidä tästä listasta unohtaa. Mutta tässä ei ole kyse pähkinäallergiasta. Tähän listaan kuuluvia pähkinöitä ovat mm. hasselpähkinät, mantelit, saksanpähkinät ja maapähkinät.

Näin suun allergiaoireyhtymän voi todeta ja näin sitä voi hoitaa

Siitepölyoireet ovat yksi keino selvittää, että onko kyse tästä oireyhtymästä. Sen voi todeta myös ihon pistotesteillä, mutta nekään eivät välttämättä kerro, kuinka vahvasti on allerginen. Kun pitää selvittää tarkemmin, kuinka pahasta allergiasta on kyse, on otettava verikoe.

On hyvä pitää päiväkirjaa siitä, mitkä ruoka-aineet ovat aiheuttaneet oireita ja millaisia oireita. Oireita aiheuttavia ruoka-aineet eivät aiheuta oireita niin helposti, kun ne on kypsennetty. Koska tässä on kyse immuunijärjestelmästä, nämä allergiat voivat olla osoitus siitä, että se ei toimi kunnolla. Se pysyy paremmin kunnossa, kun syö terveellisesti, nukkuu hyvin eikä ole stressaantunut. Aiemmin on myös uutisoitu, kuinka siitepölyallergian oireita voi helpottaa.

Suun allergiaoireyhtymä on yleensä lievä, mutta joillekin se voi aiheuttaa vakaviakin oireita. Siksi jokaisen, jolla on siihen viittavia oireita, olisi hyvä käydä keskustelemassa siitä lääkärissä. Nyt kun on jo syksy, oireita ei ehkä tällä hetkellä ole.

Lähde: Cosmopolitan