Suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää läpi elämän.

Jos suunnitelmissa on perheen perustaminen, on suun terveydestä hyvä pitää huolta myös sitä silmällä pitäen. Lääkärikeskus Mehiläisen mukaan suun terveys vaikuttaa monin eri tavoin niin odottavan äidin kuin sikiön terveyteen.

Hammas Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta on listannut seitsemän faktaa, jotka jokaisen odottajan olisi syytä tietää – löydät ne alta.

Tulehduksille otollinen aika hormonimuutosten heikentäessä vastustuskykyä

Virran mukaan odottavan äidin hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia, joiden seurauksena suu happamoituu, eli syljen pH laskee. Raskauden aikana suun tulehdukset saavatkin otollisen lisämahdollisuuden, kun hormonimuutokset heikentävät suun vastustuskykyä hampaan pinnalle kertyvää plakkia vastaan.

Reikiintymisen ja parodontiitin riski kasvaa

Sylki ehkäisee reikiintymistä palauttamalla syömisen jälkeen suun pH:n happamasta normaaliksi ja auttaa happojen liuottamien mineraalien palautumista hampaan pinnalle. Virta kertoo Mehiläisen tiedotteessa, että raskausaikana tämä syljen korjaava vaikutus heikkenee, hampaiden reikiintymisriski kasvaa ja ientulehdukset pahenevat helposti ikenen alla jyllääväksi hampaan kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi.

Parodontiitti on yleisesti merkittävä kansantauti, joka etenee vähäisin oirein usein potilaan huomaamatta ja tuhoaa hampaiden kiinnityskudoksia. Hoitamattomana tauti johtaa hampaiden menetyksiin, vaurioittaa koko hampaistoa ja aiheuttaa haittaa myös yleisterveydelle.

Suun tulehdukset voivat altistaa muun muassa keskenmenolle ja raskausmyrkytykselle

Parodontiitti ja muut suun tulehdukset voivat tutkimusten mukaan vaikeuttaa hedelmöittymistä, Virta kertoo. Lisäksi ne voivat altistaa erilaisille raskausajan komplikaatioille, kuten keskenmenolle, raskausmyrkytykselle, ennenaikaiselle synnytykselle ja lapsen alhaiselle syntymäpainolle.

Suun huono terveys saattaa jopa vaikuttaa kehittyvään sikiöön

Parodontiitin taudinaiheuttajat, eli patogeenit voivat kulkeutua suusta suoraan verenkierron kautta sikiö-istukka -alueelle ja aiheuttaa siellä esimerkiksi etäinfektion. Virran mukaan lisäksi suun tulehdus voi vaikuttaa sikiö-istukka-alueella myös välillisesti, kun äidin keho reagoi suussa olevaan infektioon tai parodontiitin aiheuttamaan matala-asteiseen tulehdukseen.

Raskauden aikana parempi välttää laajoja hoitotoimenpiteitä hammaslääkärissä

Virta sanoo, että akuutteja suun terveyden vaivoja voidaan hoitaa koko raskauden ajan. Suun perustutkimus ja suun sairauksia ehkäisevät toimenpiteet voidaan tehdä ensimmäisellä kolmanneksella, mutta joskus pahoinvointi saattaa vaikeuttaa hoitoa tai estää sen kokonaan.

Tarvittavat korjaavat hammashoidot on puolestaan parasta tehdä keskikolmanneksella, kun taas viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä. Virran mukaan syitä välttämiseen ovat muun muassa se, että hoitoasento hammaslääkärissä voi tuntua hankalalta ja vauva voi painaa sisäelimiä, palleaa tai suuria verisuonia, jolloin potilasta saattaa alkaa pyörryttää kesken toimenpiteen.

Raskausaikana ei ole tarvetta välttää puudutusta, vaan se voidaan toteuttaa, kuten muulloinkin. Särkylääkkeiden käyttö on kuitenkin rajoitetumpaa raskaana ollessa.

Suuhygieniasta ja ruokavaliosta huolehtiminen korostuu

Virta muistuttaa, että raskaana ollessa suuhygieniasta ja terveellisestä, monipuolisesta sekä säännöllisestä ruokavaliosta tulee huolehtia tavanomaista tarkemmin. Monipuolinen ravinnon nauttiminen on keskeistä myös lapsen hampaiden hyvän kehityksen turvaamiseksi, minkä lisäksi äidin kannattaa raskausaikana nauttia kalsiumia ja D-vitamiinia.

Suun terveys kuntoon jo ennen raskautta

Suun terveydestä ja säännöllisistä hammaslääkärikäynneistä on tärkeää huolehtia jo raskautta suunniteltaessa. Virran mukaan ikenien terveystilanne on oleellinen, ja jos ikenissä ilmenee verenvuotoa tai arkuutta, on syytä varata aika hammaslääkäriin.

Myös muut suun mahdolliset tulehdukset, kuten juurenpäätulehdukset tai viisaudenhampaan tulehdukset, on hyvä tutkituttaa jo raskautta suunniteltaessa.

Kerroimme aiemmin, että suun terveys on myös osa seksuaaliterveyttä ja iensairaus voi vaikuttaa jopa seksielämään. Voit lukea aiheesta lisää täällä.