Ientulehdus voi kehittyä parodontiitiksi, josta kärsii hyvin moni suomalainen, mutta osa tietämättään.

Suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään puhumisesta syömiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Mehiläisen mukaan kun suu on terve, on ihmisellä paremmat edellytykset hyvään itsetuntoon sekä todennäköisesti myös seksuaaliseen itsevarmuuteen.

Suutelun ja seksin seurauksena suuhun voi kuitenkin päätyä monenlaisia bakteereja sekä viruksia esimerkiksi kumppanin suusta tai sukuelinten alueelta. Jos suu on terve, sitä paremmin suun bakteerifloora eliminoi mahdolliset haitalliset bakteerit ja sienet – seksitautien varalta on kuitenkin tärkeä huolehtia ehkäisystä.

Mehiläisen mukaan, että raskauden kannalta suun terveys on erityisen tärkeässä roolissa. Tavallisesta ientulehduksesta alkava hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitti voi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta sekä nostaa riskiä ennenaikaiseen synnytykseen.

Hampaisiin kertyy bakteeriplakkia ja jos sitä ei puhdista perusteellisesti, ikenet tulehtuvat ja tästä ientulehduksesta voi kehittyä vähitellen parodontiitti. Parodontiitti on yleinen, sillä sitä sairastaa puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista, mutta osa tietämättään.

Iensairaus yhdistetty erektiohäiriöön

Mehiläisen mukaan eräässä tutkimuksessa parodontiitti yhdistettiin siittiöiden huonoon liikkuvuuteen, kun taas useissa tutkimuksissa on löydetty yhteys parodontiitin ja erektiohäiriön välillä. Tutkimusten mukaan erektiohäiriö on yleisempi niillä, joilla on parodontiitti, ja lisäksi tutkimuksissa on todettu parodontiitin hoitamisen vähentäneen myös erektio-ongelmia.

Mehiläisen mukaan ainakaan vielä ei voida yksiselittäisesti väittää, että erektiöhäiriö johtuu parodontiitista. Molempiin vaivoihin liittyvät samat riskitekijät, kuten tupakointi, diabetes ja sepelvaltimotauti.

Mehiläisen suun terveyden senior advisor ja hammaslääkäri Erkki Virta pitää pitää yhteyttä parodontiitin ja erektiohäiriön välillä loogisena: kun bakteerit ja patogeenit kulkeutuvat suusta verenkiertoon, ne käynnistävät elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Sen myötä verisuonten seinämiin kertyy ahtauttavaa plakkia.

”Vaarallisinta plakin kertyminen verisuoniin on sydämelle, mutta myös erektion näkökulmasta se on huono asia. Jos verisuonet ovat tukkeutuneet, veri ei pääse yhtä hyvin paisuttamaan penistä”, Virta selittää.

Erektiosta voi puhua hammaslääkärissä

Mehiläisen mukaan tutkimuksia parodontiitin ja erektiohäiriön yhteydestä tarvitaan lisää. Erektiohäiriö on usein monen asian summa, joten hammaslääkärin tekemä tarkastus kannattaisi ottaa osaksi hoitopalettia.

”Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä erektiohäiriöiselle. Se on tärkeä osa ongelman kokonaisvaltaista hoitoa”, Virta kertoo.

Vaikka aihe on monille vaikea, kannattaa erektiohäiriö ottaa puheeksi myös hammaslääkärissä.

”Erektio-ongelmat ovat herkkä aihe, joka tuntuu monesta olevan kaukana suun terveydestä. Olisi hienoa, jos ymmärrys parodontiitin riskeistä lisääntyisi”, Virta sanoo.