Tutkimuksessa ei havaittu, että pitkillä työpäivillä olisi samankaltainen vaikutus miesten kohdalla.

Pitkillä työpäivillä voi olla ikävä vaikutus naisten terveyteen. BMJ Open Diabetes Research & Care -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan ne voivat kasvattaa naisten riskiä sairastua diabetekseen.

Metron mukaan tutkimuksessa ei löydetty kytköstä diabeteksen kehittymisen ja pitkien työpäivien väliltä miesten kohdalla, kun taas naisten kohdalla riski oli dramaattisesti suurempi. Tutkimuksessa ilmeni, että yli 45 tuntia viikossa töitä tekevillä naisilla on 63 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua diabetekseen kuin naisilla, jotka tekevät töitä 35-40 tuntia viikossa.

Tuo prosenttiosuus laski hieman, kun tutkijat ottivat huomioon elämäntapatekijät, kuten tupakoinnin, liikunnan, alkoholin nauttimisen ja painoindeksin. Metron mukaan tästä huolimatta tutkijat väittävät, että yli 45 tunnin työviikot ovat kytköksissä kasvaneeseen diabeteksen esiintyvyyteen naisten keskuudessa, mutta ei miesten.

Tutkimusta varten kanadalaisia työntekijöitä seurattiin 12 vuoden ajan. Osallistujia oli yhteensä 7 065, joista naisia oli 3 502 ja miehiä 3 563, ja kenelläkään heistä ei ollut aiemmin diagnoistu diabetesta.

Metron mukaan tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa pitkien työpäivien on väitetty vaikuttavan kohtuuttomasti naisten terveyteen. Vuonna 2016 julkaistu Ohion osavaltionyliopiston tutkimus selvitti, että 41-50 tuntia viikossa töitä tekevillä miehillä on itse asiassa alhaisempi sydän- ja keuhkosairauksien sekä masennukseen riski.

Naisten kohdalla on melko helppo huomata, kuinka lisääntyneellä stressillä voi olla vaikutusta naisten heikkenevään terveyteen. Metron mukaan stressillä on suuri rooli verensokerin suhteen: stressaantuneena keho reagoi vapauttamalla hormoneja, jotka antavat soluille pääsyn varastoituun energiaan (rasva ja glukoosi), ja kortisolitasojen noustessa sokerin määrä veressä nousee, mikä voi johtaa Cushingin oireyhtymään, joka on yksi vähemmän tunnettu diabeteksen aiheuttaja.

Metro myös huomauttaa, että naiset tekevät usein paljon enemmän palkattomia kotitöitä, aina kokkauksesta kodinhoitoon ja lapsista tai ikääntyvistä sukulaisista huolehtimiseen. Joillekin miehille pidemmät päivät työpaikalla voivatkin olla vähemmän stressaavaa toisinaan kuin se, että hoitaisi lapsia nukkumaan ynnä muita kotiaskareita.

”Tuon stressin lisätaakan myötä ei ole ihme, että pitkien työpäivien teko voi jättää vähän aikaa naisille palautua tai huolehtia henkilökohtaisesta terveydestä”, Metro huomauttaa.

Voit tutustua pitkien työpäivien ja diabetesriskin välisen kytköksen selvittäneeseen tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: Metro