Kotimainen mansikka on monien lempikesäherkku ja pian niillä pääsee taas herkuttelemaan.

Viileästä keväästä huolimatta kotimaisen mansikan satokausi on aluillaan ja mansikoita saadaan heti alkavan kesän kunniaksi, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto kertoi kesäkuun alettua. Kesäkuun ensimmäisen viikon aikana on nautittu lämpimistä keleistä, jotka jouduttavat kypsymistä entisestään.

Kotimainen satokausi on pidentynyt merkittävästi viljelijöiden otettua käyttöön uusia viljelytekniikoita, kuten kasvutunneleita. Kotimaisten mansikoiden varhaissato poimitaan juuri kasvutunneleista, kun taas avomaalla kasvustot kukkivat parhaillaan.

Uusien viljelytekniikoiden avulla mansikkaa voidaan tuottaa loppukeväästä alkusyksyyn. Kasvutunneleissa on nähtävissä, miten aurinko ja lämpö käytännössä kypsyttävät marjoja; lämmittämättömissä kasvutunneleissa lämpösummaa kertyy nopeasti, kun lämpötila on ulkoilmaa korkeampi eivätkä tuulet ja sateet haittaa.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan kasvutunnelit ovat uusi innovaatio Suomen maataloudessa, mutta niitä käytetään monissa Euroopan maissa. Ensimmäiset kasvutunnelit rakennettiin Suomessa 2000-luvun alkuvuosina, ja nyt niissä viljellään mansikkaa jo 44 hehtaarin alalla.

Parhaimmillaan samassa kasvutunnelissa voidaan tuottaa kaksi satoa tai viljellä niin sanottuja jatkuvasatoisia lajikkeita. Tarkalla ajoituksella yhdessä avomaan mansikan kanssa satoa voidaan poimia koko kesän, toukokuun lopulta pitkälle syyskuuhun.

Suomessa pitkän päivän olosuhteissa mansikoista tulee erityisen aromikkaita ja makeita, joten Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan luvassa on siis makoisa mansikkakesä. ProAgrian mukaan avomaan varhaismansikan satokauden arvioidaan alkavan juhannuksen maissa useimmilla alueilla.

Kerroimme aiemmin kätevästä tavasta, jolla tuoreet marjat pysyvät hyvänä jääkaapissa pidempään – lue lisää täällä!