Jännityspäänsärystä migreeniin, pääkipua on monenlaista ja ne voivat viestiä eri asioista.

Todennäköisesti jokainen ihminen kokee elämänsä aikana joskus päänsärkyä, mutta päänsäryt eivät ole tasavertaisia. Cosmopolitan kertoo, että on olemassa erilaisia päänsärkyjä ja niiden aiheuttajia – jopa omat rintaliivisi voivat olla yksi syypää, jos ne eivät tarjoa tarpeeksi tukea.

Erilaiset päänsäryt voivat kertoa eri asioita terveydestäsi. Bupa Health Clinicsin tohtori Luke Powles kävi läpi päänsärkyjän eri tyyppejä ja mitä ne koettavat viestiä sinulle.

Jännityspäänsärky

Cosmopolitanin mukaan tämä on yleisin päänsäryn muoto ja usein se tuntuu jatkuvana särkynä kummallakin puolen päätä, silmien takana tai joskus niskassa.

”Ihmiset usein sanovat, että se tuntuu kuin olisi vanne pään ympärillä. Jos sinua stressaa, et ole nukkut tarpeeksi tai olet nälkäinen, saatat huomata jännityspäänsäryn saapuvan”, Powles sanoi.

Tämän pääkivun hoitamisessa paras apu ovat tavalliset apteekista saatavat särkylääkkeet.

”Muita vinkkejä kivun helpottamiseen ovat makoilu pimeässä, hiljaisessa huoneessa tai kuuman pesulapun laittaminen otsalle ja niskaan”, Powles vinkkasi.

”Jos koet säännöllisiä tai pitkäkestoisia oireita, puhu lääkärillesi ja hän pystyy tutkimaan, mitkä tekijät voivat vaikuttaa pääkipuusi, kuten elämäntavat ja stressitasot”, hän jatkoi.

Päänsärky silmien takana

Kivun voimakkuudesta riippuen, päänsärky silmien takana voi olla osa joukkoa erilaisia päänsärkyjä ja se on hyvin yleistä.

”Kipu silmien takana voi olla oire jännityspäänsärylle, sarjoittaiselle päänsärylle, migreenille tai silmäongelmille”, Powles kertoi.

”Hoito riippuu siitä, mikä aiheuttaa kivun, mutta jos olet epävarma ja kärsit pitkäkestoisista tai kovista päänsäryistä silmien takana, puhu lääkärillesi aiheesta”, hän painotti.

Päänsärky pään takaosassa tai niskassa

Powlesin mukaan huono ryhtiä rasittaa niskaa, kun taas piiskaniskuvamma ja yleinen yläselkärangan kuluminen voivat molemmat aiheuttaa päänsärkyä niskakivun kera. Hoidoksi hän suosittelee ryhdin korjaamista, niskaharjoituksia ja fysioterapiaa.

Nestehukan aiheuttama päänsärky

Cosmopolitanin mukaan juomalla riittävästi vettä voit pitää osan päänsärystä loitolla.

”Kun et ole juonut tarpeeksi vettä, aivosi väliaikaisesti supistuvat, kun niillä ei ole tarpeeksi nestettä, mikä voi johtaa pääkipuun”, Powles sanoi.

”Apteekista saatavat särkylääkkeet voivat auttaa, mutta ensiaskel pitäisi olla veden juominen. Ei tarvitse juoda suurta määrää kerralla ja on parempi aloittaa pienillä siemauksilla ja sitten vähitellen juoda enemmän”, hän neuvoi.

Powlesin mukaan pääsäryn pitäisi mennä ohi muutamassa tunnissa, mutta jos näin ei ole, voi sen syypää olla jokin muu asia; kenties olet juonut liikaa kofeiinia tai olet stressaantunut.

Migreeni

The Migraine Trustin mukaan lähes 15 prosenttia globaalista väestöstä kärsii migreeneistä ja ne ovat kolmanneksi yleisin sairaus maailmassa. Jos sinulla on siitä kokemusta, tiedät varmasti kuin tympeää se on ja miten kovasti se sattuu.

”Migreenin kohdalla sinulla on todennäköisesti jyskyttävää kipua toisella puolella päätä, mitä liike voi pahentaa ja saatat myös tuntea olosi pahoinvoivaksi ja olla herkkä valoille ja äänille”, Powles totesi.

”Jotkut kokevat outoja tunteita, kuten muutoksia näössä tai pistelyä ennen kuin migreenisärky alkaa, mutta hyvät uutiset ovat ne, että migreenistä tulee vähemmän vakava, kun sinusta tulee vanhempi”, hän jatkoi.

Migreenille ei ole parannuskeinoa, mutta oireiden kanssa voi pärjätä monin taivon.

”Kun migreeni tulee, on parasta levätä hiljaisessa, pimeässä huoneessa, jääpussin tai kuuman vesipullon laittaminen kivuliaalle alueelle voi auttaa”, tohtori neuvoi.

”On olemassa myös lääkkeitä, jotka voivat auttaa”, hän muistutti.

Powlesin mukaan migreenin voi laukaista monet tekijtä, kuten alkoholi, stressi, väsymys ja tietyt ruoat, joten kannattaa opetella tunnistamaan omat laukaisevat tekijät.

”Vähentääksesi migreenin saamisen riskiä, juo runsaasti vettä, nuku tarpeeksi, ylläpidä terveellistä ruokavaliota ja vältä aterioiden jättämistä väliin. Jos sinulla on edelleen vaikeksia, puhu lääkärillesi”, Powles opasti.

Sarjoittainen päänsärky

Tämä tunnetaan myös nimellä itsemurhapäänsärky ja se on erittäin kovaa, intensiivistä kipua, jota yleensä ilmenee 6-12 viikon ryppäissä.

”Ne tuntuvat usein yhdellä puolen päätä, yleensä silmän tai ohimon seudulla ja silmäsi saattavat alkaa punoittaa ja vetistää, luomet turvota tai alkaa roikkua ja nenä vuotaa samalla puolella, jolla kipu on”, Powles kertoi.

”Vaikka lääkärit eivät täysin ymmärrä, miksi ihmiset saavat tällaista päänsärkyä, sen laajalti uskotaan olevan kytköksissä vanhoihin päävammoihin sekä runsaaseen tupakointiin tai alkoholin käyttöön”, hän jatkoi.

Powlesin mukaan jos epäilet sinulla olevan sarjoittaista päänsärkyä, mene lääkäriin, missä sinulta kysytään pääkivustasi ja siksi onkin hyvä olla mukana muistiinpanoja, jotka jakaa lääkärin kanssa.

”Asioita, kuten kuinka usein särkyä tulee, kuinka pitkään se kestää, miltä ne tuntuvat ja oletko huomannut laukaisevia tekijöitä”, Powles mainitsi esimerkkinä muistiinapnoista.

”Valitettavasti reseptittömät särkylääkkeet eivät yleensä auta kipuun, mutta lääkärisi voi löytää tiettyjä hoitomuotoja, kuten erityinen lääkitys tai happihoito”, Powles sanoi.

Lähde: Cosmopolitan