Kokemuksista saadulla onnella on myös puolensa.

Tutkimus on selvittänyt ostosterapian vaikutuksia. Newserin mukaan materian ostaminen antaa pitkäkestoisempaa onnellisuutta kuin kokemusten, kuten konserttilippujen tai eläintarhavisiitin, ostaminen.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijat halusivat selvittää, kuinka onnelliseksi materian ostaminen (esimerkksi paita tai kahvinkeitin) teki vielä viikkojen päästä siitä, kun ostos oli tuotu kotiin. Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin merkitsemään ylös, miltä ostos heistä tuntui jopa viidesti päivässä.

Newserin mukaan tutkimuksessa ilmeni, että materialistiset ostokset aiheuttivat toistuvia onnellisuuspurkauksia viikkojen ajan, kun taas kokemusten ostaminen toi vain hetkellistä mielihyvää.

Kokemuksista, kuten kylpylässä käyminen, viikonloppumatka tai liput urheiluotteluun, saatu onnellisuus oli kuitenkin voimakkaampaa ja tutkimuksen mukaan ihmiset mielsivät kokemuksiin liittyvät ostot mieluisammaksi, kun heidän mietteitään kysyttiin noin kuusi viikkoa joulun jälkeen.

”Päätös materian ja kokemuksen ostamisen välillä voikin olla lopulta kiinni siitä, minkälaista onnea henkilö haluaa”, tutkijat selittivät tiedotteessa.

”Mieti esimerkiksi joululahjaostoksia tekevää, joka koettaa päättää konserttilippujen ja uuden sohvan välillä. Konsertti tuo voimakasta iloa yhdeksi illaksi, mutta se loppuu. Kontrastina, uusi sohva ei tarjoa konsertin kaltaista iloa, mutta se pitää omistajan mukavana joka päivä talven läpi”, tutkijat selvensivät.

Tutkimus julkaistiin Social Psychological and Personality Science -journalissa. Voit lukea siitä enemmän täältä.

Lähde: Newser