Asiantuntijat antoivat neuvoja, joilla voit helpottaa ja käsitellä seksuaalista turhautumista parisuhteessa.

”Seksuaalinen turhautuminen on varsin yleistä”, kliininen psykologi Megan Fleming toteaa Women’s Healthille.

Parisuhteessa koetun seksuaalisen turhautumisen takana voi olla monia syitä, kuten syyllisyyden tunteminen siitä, että on liian väsynyt harrastamaan seksiä tai seksi ei ole itselle mieluista – syy turhautumiseen ei siis ole aina pelkästään kuivakausi makuuhuoneen puolella.

Monet parit etsivät ammattiapua seksuaalisen turhautumisen takia eikä siinä ole mitään hävettävää. Kliinisen psykologi Maggie Dancelin mukaan on olemassa ajatus siitä, että parin seksiviettien pitäisi vastata toisiaan, mutta Dancelin mielestä tämä ei välttämättä ole totta.

”Alhaisen seksivietin omaava voi olla yhdessä sellaisen kanssa, kenellä on korkea seksivietti”, hän huomauttaa.

Avainasemassa on se, että omaa työkalut ja neuvot, miten kohdata ja käsitellä seksuaalista turhautumista. Women’s Healthin mukaan turhautumisen voi voittaa ja saavuttaa tyydyttävämmän seksielämän.

Alla neuvoja, joista voi olla apua, jos olet seksuaalisesti turhautunut parisuhteessasi.

Älä syytä kumppaniasi

Women’s Healthin mukaan vaikka tuntisit olosi turhautuneeksi, ei kannata osoitella syyttävää sormea kumppania kohti. Tämä on yhteinen ongelma, ei vain toisen osapuolen ongelma. Ihmisillä on erilaiset seksuaaliset mieltymykset sekä seksifiiliksen laukaisevat tekijät eikä kummassakaan osapuolessa ole mitään väärää, jos ette ole synkassa.

Syyttelyn sijaan on syytä keskustella asiasta ja siitä, mitä haluaisi tapahtuvan enemmän lakanoiden välissä. Flemingin mukaan turhautuminen kannattaa nähdä mahdollisuutena.

”Kerro haluistasi ja asioista, joita haluaisit teidän tekevän”, Fleming neuvoo.

Koeta ottaa aihe esiin seksin jälkeen, kun on hyvä fiilis ja voit korostaa asioita, joista todella pidit – ”Oih, haluaisin tehdä tuota uudelleen… ja uudelleen..”

Koskettakaa toisianne

Dancel suosittelee kokeilemaan Sensate Focus Therapya, missä keskitytään sensuaaliseen kosketukseen, mutta ei seksiin. Kun seksi poistetaan yhtälöstä, kohdistuu alhisemmat haluun omaavaan osapuoleen vähemmän paineita ja toinen osapuoli voi silti saada kosketusta ja kokea yhteyttä toiseen.

Women’s Healthin mukaan tätä voi kokeilla niin, että toinen makoilee aloillaan ja toinen koskettelee häntä ei-eroottisista kohdista (esim. rinnat ovat pois laskuista). 15 minuutin jälkeen vaihdetaan päinvastoin ja ensin makoillut kosketteleekin toista. Voitte korottaa panoksia viikosta toiseen kunnes olette työstäneet itsenne harrastamaan jälleen seksiä. Odotus tekee ihmeitä.

Tee seksikäs lista

Dancelin mukaan kannattaa tehdä lista asioista, joista todella nautit tai haluat kokeilla. Nämä voivat olla seksuaalisia tai vain kosketukseen liittyviä asioita – esimerkiksi pornon katsomista yhdessä tai vain halailua. Kun olette yhtä mieltä listan sisällöstä (sillä ei voi olla jotain, joka ei toisesta osapuolesta tunnu mukavalta), laittakaa jokainen niistä hattuun tai laatikkoon, josta kerran viikossa – tai fiiliksen mukaan – nostakaa yksi ja toteuttakaa se.

Leluja kehiin

Jos turhautumisesi aiheuttaa orgasmien saamisen puute, voi tätä tilannetta auttaa monella tavalla, kuten seksileluilla. Women’s Health muistuttaa, että niin monien asiantuntijoiden kuin naisten itsensä mielestä naisilla voi olla vaikeampi saada orgasmi vain yhdynnästä, joten ihan hyvin voi ottaa avuksi seksileluja. Tästäkin on kuitenkin hyvä puhua kumppanin kanssa ensin ennen kuin ottaa lelut kehiin.

Lue aiheesta

Vaikka Dancelilla on tohtorintutkinto aiheesta, nauttii hän silti lukea, miten muut asiantuntijat käsittelevät seksuaalista turhautumista ja muita ongelmia. Hän vinkkasi kaksi suosikkikirjaansa aiheesta: Emily Nagoskin Come as You Are sekä Tammy Nelsonin Getting the Sex That You Want, jossa on mukana tehtäviä, joiden avulla saa avattua keskustelun aiheesta kumppanin kanssa.

Vähennä stressiä

Stressi vaikuttaa lähes jokaisella elämän osa-alueella eikä seksi ole poikkeus. Yhteensopimattomien seksiviettien takana voi ollakin vain se, että toinen kokee runsaasti stressiä. Dancel selittää, että jokaisella ihmisellä on seksuaalinen jarru sekä kaasu, ja yksi jarruista voi olla stressi. Women’s Healthin mukaan voi olla vaikea siirtyä deadlinen miettimisestä seksiaikaan, joten auta seksielämääsi nauttimalla romanttinen illallinen, leffailta tai mitä tahansa muuta, jolla saat ajatuksesi pois asiasta, joka aiheuttaa stressiä.

Laita uni etusijalle

Women’s Healthin mukaan jos haluat harrastaa enemmän seksiä, voi siitä olla apua, että menee aiemmin nukkumaan kuin yleensä. Dancel ja Flemin molemmat selittävät, että on kahdenlaista halua: spontaania ja reagoivaa. Spontaania halua tapahtuu Dancelin mukaan silloin, kun hänkee viehättävän henkilön ja haluaa harrastaa seksiä hänen kanssa hetinyt – esimerkiksi kun kumppani tulee suihkusta. Reagoiva halu sen sijaan on sitä, kun tuntee olonsa rennoksi omassa ympäristössä. Jos olet väsynyt, et todennäköisesti halua tehdä makuuhuoneessa muuta kuin nukkua.

Parisuhdeterapia apuun

Tämä oli kenties odotettavissa oleva neuvo, mutta terapeutit ovat olemassa sinua varten ja he eivät tuomitse. Women’s Healthin mukaan terapiasta on apua etenkin silloin, jos taustalla on seksuaalista kaltoinkohtelua tai ongelmia, kuten pettämistä ja ahdistusta. Sekä Dancel että Fleming kohtaavat jatkuvasti potilaita, joilla on tällaisia ongelmia. On myös hyvä muistaa, ettei mikään ongelma ole liian pieni – hae siis rohkeasti apua.

Lähde: Women’s Health