Kun joku mies seuraavan kerran kysyy sinulta kiukkuisena hetkenäsi, että onko sinulla ne päivät menossa, muistuta häntä miesmenkoista.

Miehetkin kärsivät samankaltaisista oireista, joita naiset kokevat eri vaiheessa kuukautiskiertoaan. Myös miehillä nuo oireet tulevat sykleinä, eivätkä milloin sattuu. Oireet eivät ole kuitenkaan niin pahoja kuin naisilla. Osassa miehistä sykleissä tapahtuva oirehtiminen näkyy muita selkeämmin.

Syynä ovat testosteronitason muutokset

Termi mieskuukautisille (engl. Irritable Male Syndrome) voisi olla Suomeksi esimerkiksi kärttyisän miehen syndrooma. Jos olet huomannut, että miehesi on aina välillä normaalia kiukkuisempi, se voi johtua mieskuukautisista. Voit toki huomata saman muissakin miehissä, kuten isässäsi, veljessäsi tai vaikka työkaverissasi.

Nämä mielialamuutokset johtuvat testosteronitasojen muutoksista. Sen ensimmäinen oire on kieltää se, että voisi miehenä kokea samankaltaisia sykleittäin tulevia mielialaoireita, kuten naiset. Kun miehen testosteronitaso laskee, myös mieliala laskee ja mies voi olla jopa masentunut tai normaalia aggressiivisempi. Tällä hormonaalisella muutoksella on kiertoaika, kuten naisten kuukautiskierrolla. Päivittäisiä muutoksia on vaikea huomata, mutta kuukausittaiset muutokset jo huomataan.

On eräs ominaisuus, joka vahvistaa miesmenkkojen oireita

Miesten kierrot eivät voi synkronoitua keskenään, mutta testosteronitasot ovat miehillä korkeimmillaan marraskuussa ja matalimmillaan huhtikuussa. Ehkä olet huomannut ainakin sen, kuinka miesten marraskuun ja huhtikuun käytöksistä löytyy eroja.

Ehkä miesmenkkojen tunnistaminen on myös siksi vaikeaa, koska miehen stressatessa hänen testosteronitasonsa laskevat. Mutta kuitenkin mitä enemmän miehessä on rasvaa, sitä herkemmin hänestä voi erottaa miesmenkkojen kulun, koska silloin hänessä on vähemmän testosteronia ja enemmän estrogeenia.

Lähde: Yourtango