Tiettyjen ruokavalioiden on osoitettu edistävän terveellistä estrogeenitasoa, alentavan painoa ja samalla vähentäen merkittävästi riskiä sairastua syöpään.

Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliot, joissa keskitytään kokonaisiin ravintotiheisiin elintarvikkeisiin, erityisesti vihanneksiin ja hedelmiin, auttavat edistämään terveellistä estrogeenitasoa sekä muiden hormonien tasoa elimistössä.

Välimeren ruokavalio

Tutkimukset ovat osoittaneet, että Välimeren ruokavalio liittyy terveellisiin estrogeenitasoihin.

Se sisältää runsaasti kalaa, vihanneksia, hedelmiä ja palkokasveja. Ruokavaliossa käytetään hyvin rajoitetusti kohonneeseen estrogeeniin liittyviä elintarvikkeita, kuten jalostettuja ruokia, punaista lihaa sekä runsaasti rasvaa sisältäviä elintarvikkeita.

Vanhempi tutkimus seurasi 115 naista, jotka noudattivat Välimeren ruokavaliota kuuden kuukauden ajan. Ruokavaliossa oli runsaasti kasviproteiinia ja -rasvoja, ja vähän eläinproteiineja ja -rasvoja.

Ruokavalion noudattaneiden naisten kokonaisestrogeenipitoisuus laski 40 %, verrattuna naisiin, jotka eivät tehneet ruokavalion muutoksia.

Kuitupitoisissa ruokavalioissa, kuten Välimeren ruokavaliossa, on yleensä runsaasti fytoestrogeeneja. Nämä ovat molekyylejä, joilla on estrogeenin kaltaista aktiivisuutta ja niitä löytyy tietyistä elintarvikkeista kuten soijasta, palkokasveista, pähkinöistä, jyvistä, hedelmistä, vihanneksista ja siemenistä.

Fytoestrogeenit sitoutuvat estrogeenireseptoreihin soluissa ja niillä voi olla joko antiestrogeenisiä tai estrogeenisiä vaikutuksia. Esimerkiksi tietyt kasviestrogeenit kilpailevat estrogeenin kanssa, koska ne sitoutuvat estrogeenireseptoreihin estäen estrogeenin imeytymisen.

Tästä syystä tutkimukset ovat osoittaneet, että tiettyjen fytoestrogeenien korkeat pitoisuudet ruokavaliossa voivat suojata tietyiltä syöviltä, jotka ovat liitoksissa hormoneihin, kuten rintasyövältä.

Muista, että vaikka fytoestrogeenit on yhdistetty joihinkin etuihin, tutkimukset ovat liittäneet niihin myös haittavaikutuksia. Esimerkiksi tutkimukset ovat osoittaneet, että soijan fytoestrogeenit voivat vahingoittaa hormonitoimintaa joillakin ihmisillä.

Kuitupitoiset ruokavaliot

Tutkimukset osoittavat, että kuitupitoiset ruokavaliot, kuten runsaasti täysjyvätuotteita sisältävät, voivat auttaa vähentämään estrogeenitasoja ja suojaamaan tietyiltä estrogeenin hallintaan liittyviltä syöviltä.

Kokonaiset, eli täysjyvät ovat täynnä kuitua, mikä voi vähentää kolesterolin imeytymistä. Ottaen huomioon, että kolesteroli on estrogeenin edeltäjä, tämä voi vähentää verenkierrossa olevaa estrogeenipitoisuutta veressä.

Suuri kuitujen saanti johtaa myös estrogeenin imeytymisen vähenemiseen paksusuolessa ja lisääntyneeseen estrogeenin erittymiseen ulosteeseen.

Tästä syystä tutkimukset ovat osoittaneet, että korkeampiin kuituruokavalioihin liittyy alhaisempi estrogeenitaso ja pienempi rintasyövän riski.

Kasviperäiset ruokavaliot

Kasvispitoiset ruokavaliot voivat myös auttaa edistämään terveellistä estrogeenitasoa.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvisruokavaliota tai osittain kasvisruokavaliota noudattavilla ihmisillä on alhaisempi estrogeenitaso ja pienempi riski tiettyihin syöpiin, jotka liittyvät kohonneeseen estrogeeniin.

Kasviperäisissä ruokavalioissa on yleensä runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja palkokasveja, jotka kaikki voivat auttaa edistämään terveellistä estrogeenitasoa.

Kasvipohjainen ruokavalio sisältää tyypillisesti vähemmän tyydyttyneitä rasvoja, kuin perinteinen länsimainen ruokavalio. Tutkimukset ovat liittäneet runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältäviin ruokavalioihin kohonneet estrogeenitasot.

On tärkeää huomata, että monet ruokavalion ulkopuolella olevat tekijät, mukaan lukien ikä ja terveydentila, voivat vaikuttaa kehon hormonitasoon. Siksi on tärkeää puhua terveydenhuollon asiantuntijan kanssa, jos olet huolissasi estrogeenitasoistasi.

Jaa tämä artikkeli eteenpäin, jotta saamme hormonit kuriin!

Lähde: Healthline