Vuosittain norsuja tapetaan noin 20 000 niiden syöksyhampaiden vuoksi.

Kiina aikoo kieltää norsunluukaupan tämän vuoden aikana, kertoo Helsingin Sanomat. Kiinan valtioneuvosto ilmoitti ennen vuoden vaihtumista, että norsunluun kaupallinen käsittely sekä myynti päättyy maaliskuun loppuun mennessä.

Helsingin Sanomien mukaan kaikkien rekisteröityneiden myyjien pitää sulkea kauppansa sekä tehtaansa ja luovuttaa toimilupansa niin, että vuoden 2017 loppuun mennessä koko norsunluukauppa on lopetettu.

Kiina on maailman suurin norsunluun kauppa-alue ja Helsingin Sanomien mukaan alan arviot ovat kertoneet, että jopa 70 prosenttia Afrikassa tapettujen norsujen syöksyhampaista myydään Kiinaan. Norsunluuta käytetään Kiinassa esimerkiksi koriste-esineiden ja huonekalujen valmistuksessa.

Afrikassa salametsästäjät tappavat norsuja niiden syöksyhampaiden vuoksi ja norsujen salametsästys on muutaman viime vuoden aikana romahdattunut niiden määrän. Norsunluusta voidaan maksaa jopa yli tuhat euroa kilolta.

Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan noin 20 000 norsua tapetaan vuosittain ja villinä elää arviolta noin 415 000 norsua. Helsingin Sanomat kertookin WWF:n kuvailleen Kiinan päätöstä käänteentekeväksi norsujen suojelussa.

”Laaja norsunluun kauppa kääntyy nyt kohti loppuaan. Villinorsujen tulevaisuus on valoisampi”, WWF:n johtaja Carter Roberts on sanonut Helsingin Sanomien mukaan.

Vaikka Kiina kieltää norsunluukaupan, jatkuu se Helsingin Sanomien mukaan yhä laillisena erikoishallintoalue Hongkongissa, jolla on omat lakinsa. Hongkong on päättänyt lopettaa kaupan vaiheittain vuoden 2021 loppuun mennessä, mutta suojelijat ovat vaatineet, että aikataulua nopeutetaan.

Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Lähde: Helsingin Sanomat