Työpäivän aikana tapahtuva napostelu ja herkkujen popsiminen voi nopeasti alkaa näkyä vyötäröllä sekä vaikeuttaa laihduttamista.

Yhdysvaltalaisen Centres for Disease Control and Preventionin teettämän tutkimuksen mukaan ihmiset nauttivat keskimäärin 1 300 kilokaloria enemmän töissä joka viikko syömällä muun muassa pizzaa sekä leivonnaisia ja juomalla virvoitusjuomia. The Sunin mukaan tämä määrä on lähes sama kuin söisit yhden ylimääräisen päivän edestä ruokaa.

Onneksi tilanteseen voi puuttua. Napostelua töissä voi hillitä sekä muuttaa, kun tunnistaa mitä ja miksi syö pitkin päivää.

Alla on 6 syytä naposteluun sekä vinkkejä, miten tehdä napostelusta terveellisempää.

Syy naposteluun: Sinulla on tylsää

Ratkaisu: Pidä vähäkalorisia välipaloja lähettyvillä.

The Sunin mukaan työpäivä voi olla todella tylsä ja välipalojen popsiminen on maistuva tapa kuluttaa aikaa. Tylsyydestä johtuvasta napostelusta voi olla vaikea päästä kokonaan eroon, mutta aina voi muuttaa sitä, mitä suuhunsa pistää. Pidä työpisteelläsi terveellisiä herkkuja, kuten pähkinävoita, pilkottuja vihanneksia, tuoreida hedelmiä tai vähäkalorisia hedelmäpatukoita. Kannattaa myös harkita sitä, että lataisit puhelimeesi sovelluksen, jonka avulla voit seurata syömistäsi. The Sunin mukaan kun näet, kuinka paljon huomaamattasi syöt päivän aikana, saatat alkaa miettiä uudelleen, tarvitsetko todella pari keksiä jokaisen kahvikupillisen yhteydessä vai et.

Syy naposteluun: Ruokaa on saatavilla

Ratkaisu: Pidä välipalat kaapissa tai tauko-/keittiötiloissa, ei työpöydällä

Jos se on saatavilla, sitä ei lasketa. Valitettavasti se ei mene näin. The Sunin mukaan ilmaisten, saatavilla olevien ruokien napostelu on syy, miksi ylipäänsä niin monet syövät liikaa päivittäin töissä. Ratkaisu on sopia työkavereiden kesken, että yhteiseksi tarkoitetut syötävät pidetään pois silmien ulottuvilta tai keittiö- tai taukotiloissa omien työpisteiden sijaan. Kun toimii näin, joutuu välipalaa varten nousemaan ylös työpisteeltään ja hakemaan sen, mikä voi saada jopa jättämään napostelun vähemmälle.

Syy naposteluun: Syöt samalla, kun muutkin syövät

Ratkaisu: Tee itsellesi omat ateriat ja ruokailurytmi

On erittäin houkuttelevaa napostella, jos vieressäsi istuva työkaveri napostelee jotain – saati sitten koko toimiston väki. Mutta mitä enemmän napostelet, sitä enemmän kehosi alkaa odottaa ruokaa erikoisiin aikoihin. The Sunin mukaan onkin parepi koettaa luoda omat ruoka-ajat ja pitää niistä kiinni. Se ei tarkoita sitä, että söisit vain kolmesti päivässä – aikatauluusi voi sisällyttää myös säännöllisiä hetkiä terveellisille välipaloille.

Syy naposteluun: Sinulla on jano

Ratkaisu: Pidä vesipullo tai -lasi lähelläsi läpi päivän

Sanotaan, että jopa 70 prosenttia aikuisista on nestehukkainen, The Sun kertoo. Kun et juo tarpeeksi vettä, voit luulla sinun olevan nälkäinen, kun todellisuudessa kyse on vain siitä, että kroppasi tarvitsee enemmän nestettä. Päivässä pitäisi juoda ainakin pari litraa vettä, joten huolehdi siitä, että säännöllisesti käyt täyttämässä vesilasisi tai -pullosi.

Syy naposteluun: Syöt tietokoneen ääressä

Ratkaisu: Pidä kunnon lounastauko

Töissä voi olla jatkuvasti kiire ja on houkuttelevaa syödä lounas omalla työpisteellä. Jos et kuitenkaan keskity siihen, mitä syöt, kestää vatsaltasi kauemmin ymmärtää, että se on täynnä. The Sunin mukaan vie noin 20 minuuttia, että kroppa rekisteröi saaneensa tarpeeksi ruokaa ja jos et ole läsnä syömisessä, voi siinä viedä kauemminin. Pidä siis lounastaukosi, mihin sinulla on oikeus. Vielä parempi idea on käydä hieman kävelemässä ennen kuin syöt lounaasi, jotta saat liikuntaa.

Syy naposteluun: Syöt liikaa sokeria

Ratkaisu: Koeta vähentää nauttimasi sokerin määrää

Sokeristen herkkujen syöminen yhdessä työpaikalla lisää yhteishenkeä – joku tuo tuoreita leipomuksia kaikille päivän piristeeksi, toinen suklaata ja joskus on koko työpaikan yhteinen herkkupäivä. Mutta kaikki tämä sokeri voi saada verensokeritasot nousemaan huimasti ja pian ne romahtavat alas. The Sunin mukaan tämä voi tehdä olon väsyneeksi, mutta myös nälkäisemmäksi. Sen sijaan, että herkuttelisit sokerisilla välipaloilla pitkin päivää, koeta varmistaa, että sinulla on terveellisiä välipaloja saatavilla – sellaisia, joissa on terveellistä rasvaa ja proteiineja, jotka pitävät sinut kylläisenä pidempään. Pidä tauko- tai keittiötilan jääkaapissa kreikkalaista jogurttia tai pidä saatavilla pähkinävoita, jota voit syödä muutaman kaurakeksin kera.

Lähde: The Sun