Rakkauden puutteesta suuttumukseen, ihmisillä on monia syitä pettämiselleen.

Luultavasti jokainen tuntee ainakin yhden ihmisen, joka on pettänyt tai tullut petetyksi suhteessaan. Yksi tutkimus on selvittänyt, että on seitsemän ensisijaista syytä sille, miksi ihmiset pettävät, kertoo The Independent.

Journal of Sex Research -julkaisussa ilmestynyttä tutkimusta varten yhdysvaltalaistutkijat tekivät kyselyn lähes 500 aikuiselle, joiden keski-ikä oli 20 vuotta. Jokaiselta osallistujalta kysyttiin, ovatko he pettäneet ketään ja jos kyllä, minkä takia.

Tutkimuksen mukaan nämä ovat seitsemän yleisintä syytä, miksi ihmiset pettävät:

Rakkauden puute

Osallistujien vastauksia analysoituaan tutkijat tulivat siihen tulokseen, että pääsyy pettämiselle on rakkauden puute. 77 prosenttia osallistujista sanoi salasuhteen etsimisen syyksi sen, ettei enää rakastanut ensisijaista kumppaniaan. The Independentin mukaan tämä kuitenkin todennäköisemmin tarkoittaa sitä, että pettäjä ei enää koe kumppaninsa rakastavan häntä sen sijaan, että kyse olisi päinvastaisesta.

Lisää seksikumppaneita

Toiseksi yleisin syy pettämiselle tutkimuksen mukaan oli se, että ihmiset halusivat entistä monipuolisemmin seksikumppaneita. The Independentin mukaan tämä liittyy pääasiassa kyltymättömän pettäjään, joka ei pysty tyydyttämään halujaan yhden kumppanin kanssa.

Sitoutumisen vähyys

41 prosenttia tutkimukseen osallistuneista sanoi pettäneensä, koska eivät tunteneet erityisemmin sitoutuneen ensisijaiseen kumppaniinsa.

Olosuhteiden myötävaikutus

”Olin niin humalassa.” Tämä voi vaikuttaa todella kuluneelta selitykseltä, mutta monille pettäjille se on aito syy. 70 prosenttia tutkimukseen osallistuneista sanoi tämän vaikuttaneen uskottomuuteen. The Independentin mukaan se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alkoholi olisi ainoa vaikuttava tekijä. Vaikka kuinka yrittäisi syyttää alkoholia, humalassa oleminen kyllä voi sumentaa omaa arvostelukykyä, mutta se ei tee ihmisestä täysin erilaista persoonaa. Uskottomuus onkin erilaisten emootioiden cokctail.

Itsetunnon ”boostaus”

Yli puolet tutkimukseen osallistuneista (57%) mainitsi epävarmuuden syyksi pettämiselle. ”Halusin parantaa suosiotani” oli yksi valittu syy motivaattoriksi uskottomuudelle.

Suuttumus

Kenties se on ollut tapa kostaa petetyksi joutuminen tai vain reaktio riitaan, mutta The Independentin mukaan toisinaan pettämistä tapahtuu vain suuttumuksen takia. 43 prosenttia tutkimukseen osallistuneista sanoi pettäneensä toista ihmistä suuttumuksen takia.

Halu harrastaa seksiä

Noin kolmannes osallistujista sanoi pettäneensä vain sen takia, että halusi harrastaa seksiä.

The Independentin mukaan suurin osa seksin syyksi pettämiselleen valinneista osallistujista oli miehiä. Naiset sen sijaan todennäköisemmin valitsivat syyksi sen, että ensisijaisessa suhteessaan heitä ei huomioitu tai heitä laiminlyötiin.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent