Aamupala on päivän tärkein ateria, ja monelle myös itsestäänselvyys.

Mutta osalle aamut ovat hyvin kiireisiä, jonka takia aamiaista ei kerkeä syödä, tai sitten se ei vain maistu. On kuitenkin olemassa paljon hyviä syitä, miksi aamupalaa ei kannata unohtaa, terveellisen ja ravitsevan aamupalan nauttiminen nimittäin voi edistää terveyttäsi huomattavasti. Lue, mitä tapahtuu kehossasi, jos aamupala jää välistä.

Verensokerisi voi vaihdella
Chris Riley, lääketieteen asiantuntija ja USA Rx:n, digitaalisen lääkereseptipalvelun perustaja, sanoo, että aamiaisen ohittaminen voi tietämättäsi aiheuttaa ”villiä vaihteluita” verensokerisin suhteen. ”Tämä voi saada sinut tuntemaan olosi hitaammaksi ja estää sinua saamasta itseäsi kunnolla hereille aamulla.” Riley varoittaa.

Aamiaisen väliin jääminen voi aiheuttaa glukoosipitoisuuden laskun niin nopeasti, että nälkä kasvaa hyvin suureksi, mikä taas aiheuttaa sen, että valinta kohdistuu yleensä epäterveellisiin vaihtoehtoihin, kuten korkean hiilihydraattipitoisuuden omaaviin ruokiin. Tämä taas aiheuttaa sen, että saatat koko loppupäivän kokea tätä ailahtelua, joka taas ajaa sinut epäterveellisiin valintoihin.

Aineenvaihdunta voi hidastua
Elliot Reimers, sertifioitu ravintovalmentaja, toteaa, että aamiaisen skippaaminen voi hidastaa aineenvaihduntaa. ”Kun olet nälkäinen, lähtee aivoihisi sellaisia signaaleja, jotka ajavat kehoasi ns. säästötilaan. Tässä ns. säästötilassa keho pyrkii enemmän säästämään energiaa ja varastoimaan rasvoja tehokkaammin. Aterioiden ohittaminen vie aineenvaihdunnan pois tasapainosta.” hän sanoo. Aineenvaihdunnan hidastuessa, kaloreita palaa vähemmän, mikä taas tekee esimerkiksi painonpudotuksesta hankalampaa.

Stressihormoni saattaa lisääntyä
Physiology & Behavior -lehdessä julkaistussa, vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että aamiaisen ohittaminen voi todella aiheuttaa kortisolin, eli stressihormonin nousun. John Fawkes, personal trainer ja sertifioitu ravitsemusneuvoja arvelee, että tämä voi johtua mm. siitä, että keho pitää aamupalan puuttumista stressaavana asiana. Ajan myötä lisääntynyt kortisoli voi lisätä riskiä sairastumiselle ja heikentää vastustuskykyä.

Sydämesi voi olla vaarassa
American College of Cardiology -lehdessä julkaistussa, vuonna 2019 suoritetussa tutkimuksessa todettiin, että ihmisillä, jotka eivät koskaan syöneet aamiaista, oli 87 prosenttia suurempi sydän- ja verisuonitautien aiheuttama kuoleman riski verrattuna niihin, jotka söivät aamiaista päivittäin. Vaikka asiantuntijat eivät voineet suoraan yhdistää aamupalan puuttumista sydänsairausriskeihin, on aamupalan väliin jättäminen hyvin yleistä epäterveelliset elintavat omaavilla ihmisillä.

Syötkö sinä aamupalan? Jaa myös juttu ystäville!

Maistuuko hedelmät aamiaisella? Lue, mitä hedelmiä aamupalle kannattaa valita.

Lähde: Best Life