Kahvin juominen on tapa ja moni juo sitä virkistyäkseen, mutta sitä voi tulla juotua liikaa.

Yksi kuppi esimerkiksi aamuisin voi sekin olla joillekin liikaa. Kahvissa olevasta kofeiinista voi tulla riippuvaiseksi, jos määrä alkaa olla liikaa, jolloin keho antaa siitä erilaisia merkkejä. Tässä alla esitellään sellaisia kehon antamia merkkejä, jotka viittaavaa liialliseen kofeiinin saamiseen. Muistathan, että kofeiinia on myös muissakin tuotteissa kuin kahvissa.

Kiusallinen päänsärky

Jos sinulla on joskus jäänyt aamukahvi juomatta ja olet sen jälkeen kärsinyt päänsärystä, voi sinulla olla kofeiiniriippuvuus. Eräässä tutkimuksessa hieman yli 50 prosenttia kahvinjuojista ilmoitti kohtalaista tai pahaa päänsärkyä, kun kahvikuppi oli jäänyt vain yhtenä päivänä juomatta.

Kofeiini on rakenteeltaan aika samanlainen kuin kehossamme oleva toinen kemikaali, joka on nimeltään adenosiini. Yksi adenosiinin tehtävistä on laajentaa päässä olevia verisuonia. Kofeiini estää tämän laajenemisen. Kun kofeiinia ei yhtäkkiä olekaan kehossa, keho on liian herkkä adenosiinille ja verisuonet laajenevat, aiheuttaen jytisevää päänsärkyä.

Erilaisia sydänoireita

Kun kahvin tuoksu valtaa sinut, tunnet varmasti jo, kuinka sydämesi hakkaa, kun olet niin iloinen siitä, kun saat nauttia pian kahvin juomisesta. Se on normaalia, mutta sydän voi väristä myös sen takia, että juot kahvia liikaa. Se voi aiheuttaa silloin myös sydämen tykytyksiä, jotka eivät ole normaaleja.

Koetaan ahdistuneisuutta

Tunnetko usein olevasi hermostunut? Se voi johtua siitä, että juot liikaa kahvia. Jotkut ihmiset ovat hyvin herkkiä kofeiinille, joka aiheuttaa heille levottomuutta, ärtyneisyyttä ja ahdistusta, joita voi aiheuttaa jopa se yksi kupillinen päivässä.

Ollaan vihaisia

Yllättäen myös röyhkeä käyttäytyminen voi johtua kahvista. Jotkut voivat vitsailla siitä, kuinka he eivät käynnisty aamulla ennen kuin ovat saaneet juotua kahvia. Jos kuitenkin olet vielä erittäin vihaisella päällä ennen sitä, taitaa se johtua liiasta kahvinjuomisesta.

Kofeiini on piriste, joka vaikuttaa keskushermostoon. Se lisää aineenvaihduntaa ja energiaa, jotka selittävät sen, miksi sinusta tuntuu yleensä paljon paremmalta, kun olet saanut juotua kahvia.  

Koetaan unettomuutta

Liiallinen kofeiinin määrä päivän aikana voi viedä yöunet. Illalla ei tulekaan uni silmään, kun kahvista on saanut liikaa energiaa. Kahvinjuonti häiritsee sisäistä kelloa.

Ollaan immuuneita kahvin vaikutuksille

Kun kahvi ei tunnu enää toimivan eli se ei virkistä, sitä tulee juotua helposti yhä enemmän. Silloin on todellakin kyse jo kahvin liikakulutuksesta.

Lisää ruokahalua

Kahvin juominen lisää ruokahalua. Jotkut juovat kahvia siksi, että se hillitsisi heidän ruokahaluaan. Mutta kun kahvia juo liikaa, käy päinvastaisesti ja ruokahalu vain lisääntyy.

Tunne että kahvia on saatava

Joutuisitko paniikkiin, jos sinulle sanottaisiin yhtäkkiä, että et saa aamukahviasi? Sekin viittaa liialliseen kahvinjuomiseen.

Jos haluat luopua kahvista, tee se vähitellen, jolloin se onnistuu helpommin!

Lähde: The List