Kun naisten ja miesten välinen palkkaero huomioidaan, päättyi naisten palkanmaksu sunnuntaina.

Sunnuntaina vietetiin Naisten palkkapäivää ja loppuvuoden suomalaiset naiset tekevät laskennallisesti ilmaiseksi töitä. Tämä perustuu naisten ja miesten väliseen keskimääräiseen palkkaeroon, jonka ammattiliitto STTK on jo vuosia laskenut Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin toisen vuosineljänneksen tietojen pohjalta.

STTK:n mukaan miehet tienaavat keskimäärin 3 906 euroa kuukaudessa, kun taas naisten keskiansiot ovat 3 274 euroa kuukaudessa. Vuositasolla naiset tienaavat huimat 7 900 euroa vähemmän kuin miehet.

Naisten kuukauden keskiansio on vain 83,8 prosenttia miesten keskiansiosta, ja tästä saadaan laskettua, että naisten ”palkanmaksu päättyy” vuoden 306. päivänä, eli 1. marraskuuta 2020 (365 päivää x 83,8 % = 305,87). Tämä 83,8 prosenttia on 0,4 prosenttiayksikköä vähemmän kuin viime vuonna, joten palkkaero on kasvanut viime vuoteen verrattuna.

”Palkkatasa-arvossa on otettu takapakkia edelliseen vuoteen verrattuna. Suunta on valitettava ja väärä. Kansainvälisessä vertailussa Suomea voidaan jo kutsua palkkatasa-arvon takapajulaksi”, STTK:n johtaja Katarina Murto harmittelee tiedotteessa.

Tekoja kaivataan

STTK:n mukaan hallitusohjelmassa on kunnianhimoiset tavoitteet tasa-arvon edistämiseksi, mutta valmistelu eri toimien suhteen on edennyt hitaasti.

”STTK kaipaa tekoja. Lainsäädäntö edellyttää, että samasta ja samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka. Samapalkkaohjelma on vihdoin saatava valmiiksi ja toteutus vauhtiin”, Murto sanoo.

Murto lisää, että pelkkä segregaatio ei selitä palkkaeroa eikä sen purkamisen odotteluun voida hänen mukaan tuudittautua.

”Palkkaepätasa-arvoa lisäävät perusteettomat palkkaerot on kitkettävä lainsäädännöllä lisäämällä palkka-avoimuutta. STTK haluaa edistää palkka-avoimuutta vaiheittain niin, että henkilöstön edustaja saisi tietoonsa yksilöidyt palkkatiedot kaikkine palkanosineen koko työpaikan osalta. Vain siten perusteettomiin palkkaeroihin voitaisiin helpommin puuttua”, STTK:n johtaja toteaa.

”Tarvitaan nykyistä tiukempia sanktioita”

STTK muistuttaa, että tasa-arvo ja syrjimättömyys ovat oikeudenmukaisen työelämän perusta. Tasa-arvolaissa säädettyihin sanktioihin liitto kaipaa tiukennuksia – tällä hetkellä hyvitykset lain rikkomisesta ovat vähintään 3 240 euroa ja työhönottotilanteessa enintään 16 210 euroa.

”Hyvitysten määrät ja tähän asti tuomitut hyvitykset syrjinnästä ovat olleet käsittämättömän pieniä, kun kyse on työnantajan syrjivästä toiminnasta. Koska palkkatasa-arvo vaikuttaa ottavan taka-askelia, tarvitaan nykyistä tiukempia sanktioita”, Murto painottaa.

”Muuten ei palkkatasa-arvossa päästä eteenpäin. STTK esittääkin tasa-arvolaissa säädettyihin hyvityksiin tuntuvaa korotusta. Toivomme, että valmistelu tältä osin alkaa nopeasti”, hän lisää.