Jokainen meistä joutuu joskus puhumaan puhelimeen, vaikka tänä päivänä paljon vähemmän kuin ennen.

Puhelun sijaan voi esimerkiksi viestitellä chatin välityksellä, mutta joskus puhelun avulla asiat hoituvat paremmin. Etkö pidä tai jopa vihaat puhelimeen puhumista? Siihen voi löytyä erikoinen syy tai oikeastaan jopa useampi.

Halu välttää puhelimella soittamista voi liittyä siihen, että haluaa suojella itseään joltain. Ehkä puhelun kautta on saanut tietää joskus jostakin negatiivisesta asiasta tai luurin toisessa päässä on ollut huonolla tuulella ollut puhuja. Siksi puhelun välttäminen tuntuu helpommalta ja mukavammalta kuin soitto tai soittoon vastaaminen.

Puhelujen pelko tai vihaaminen voi olla myös merkki sosiaalisesta ahdistumisesta

Syitä voi olla monia, jos ei pidä puheluista, mutta yksi syy voi olla se, että on sosiaalisesti ahdistunut. Pelko siitä, että joutuu soittamaan tai ottamaan puhelun vastaan kuulostaa jo ahdistumiselta. Silloin voi pelätä sitä, että joutuu negatiivisen arvostelun kohteeksi tai hylätyksi jossakin sosiaalisessa tilassa.

Sekin voi aiheuttaa ahdistuneisuutta, että pelkää ettei voi antaa soittajalla sitä mitä hän puhelinsoitolla hakee. Joku voi pelätä sitä, että sanoo puhelun aikana jotain typerää tai osoittaa puhelun aikana ahdistuneisuuden merkkejä.

Myös masennus voi aiheuttaa puhelujen pelkäämistä. Kun on masentunut, voi tuntua siltä, että muille ei ole paljon tarjottavaa tai ei ole energiaa puhua muille.

Jos pelkää väkijoukossa olemista, voi siihenkin liittyä myös se, että ei halua puhua muille edes puhelimen välityksellä.

Merkkejä siitä, että saatat vihata tai pelätä puhelimessa puhumista

Tässä alla on selkeitä merkkejä siitä, että puhelimessa puhumista joko vihaa tai pelkää.

1. Olet menettänyt rahaa tai sosiaalisia kontakteja sen takia, että et ole halunnut puhua puhelimessa

2. Et ole esimerkiksi saanut vuotavaa astianpesukonetta kuntoon, koska korjaaja ei ole vastannut tekstiviesteihisi etkä ole halunnut soittaa hänelle.

3. Olet antanut mennä puhelun vastaajaan, mutta et ole soittanut takaisin, vaikka soittajan asia oli tärkeä.

4. Tunnet itsesi usein yksinäiseksi, koska et ole kyennyt puhumaan muiden kanssa puhelimessa.

5. Tiedät jo, että suojaat itseäsi sillä, että et vastaa puheluihin tai soita itse puhelimella muille.

Jos nyt huomasit, että tässä oli kyse sinun ongelmastasi, voit koittaa päästä siitä eroon. Ota ensin pieniä askelia ja harjoittele soittamista. Soita jollekin läheiselle lyhyt puhelu. Mieti myös tarkoin, että miksi välttelet puheluja. Ole itsellesi armollinen eli jos joku soittaa etkä ole valmis puhumaan, kerro että soitat pian takaisin ja soita, kun olet saanut koottua ajatuksesi kunnolla.

Lähde: Goodhousekeeping