Patja voi kerätä vuosien aikana useamman kilon kuolleita ihosoluja, joka jo puhuu tiheämmän vaihtovälin puolesta.

Jos nukkumiseen menee noin 8 tuntia, viettää moni noin kolmanneksen vuorokaudesta sängyssä. Patjan kunnolla on silloin paljon väliä ja se pitäisi vaihtaa tietyin väliajoin.

Brittiläisen patja-asiantuntija Dreamsin teettämän kyselyn mukaan kymmenet tuhannet britit nukkuvat yli 40 vuotta vanhoilla patjoilla. Good Housekeepingin mukaan myös amerikkalaisilla vaihtoväli venyy, mutta vain kymmenen vuoden tienoille.

Esimerkiksi National Sleep Foundation on suositellut, että patja uusittaisiin 8 vuoden välein. Jos patja vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, sen vaihtaminen helposti viivästyy ja venyy ja aina sen huonoa kuntoa ei edes huomaa ajoissa.

Vanhemmissa patjoissa tuki on heikompaa, joten sellaisella nukuttuasi heräät todennäköisemmin väsyneenä tai jäykkänä. Dreamsin kyselyyn vastanneista vain yksi 12 vastaajasta sanoi heräävänsä virkistyneenä ja yksi 20 kertoi omaavansa vaikeuksia nukkua edes viisi tuntia yössä.

Patjat myös keräävät paljon kuolleita ihosoluja vuosien myötä. Dreamsin mukaan keskiverto patjassa, joka on 8 vuotta vanha, voi kuolleita ihosoluja olla 4,5 kilon edestä.

Lähde: Good Housekeeping