Asiantuntijat kertoivat vinkkinsä siihen, mitä uudelle kumppanille kannattaa kertoa ja mitä ei.

Uuden suhteen alkuvaiheessa osapuolten seksihistoria tulee yleensä puheeksi ennemmin tai myöhemmin. On jokaisen oma asia, mitä seksuaalisesta menneisyydestään haluaa paljastaa, mutta silti aiheeseen liittyen on tiettyjä sääntöjä; esimerkiksi sukupuolitaudeista on syytä kertoa.

”Se auttaa, jos erottelee asiat, joista täytyy puhua uudelle kumppanille terveyden ja turvallisuuden kannalta sekä ne asiat, joiden kertomista voi harkita”, psykoterapeutti ja sosiaalityöntekijä Leslie C. Bell sanoi Glamourille.

Bell sekä sosiaalityöntekijä ja pariterapeutti Veronica Vaiti ja seksiterapeutti Vanessa Marin kertoivat vinkkejään siihen, miten omasta seksihistoriasta kannattaa puhua uuden kumppanin kanssa. Lue alta, mitä he kertoivat.

1. Älä paljasta lukumäärääsi

Sinun seksikumppaneidesi määrä on oma asiasi, joten voit oman harkintasi mukaan paljastaa sen. Vaitin mukaan lukumäärän kertominen voi aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia, johtaa tuomitsemiseen ja aiheuttaa kummallekin osapuolelle epävarmuutta.

Jos kuitenkin päätät kertoa seksikumppaneiden määräsi, on tärkeää, että olet itse sujut sen kanssa, jotta voit ottaa helpommin vastaan kumppanisi reaktion – oli se sitten minkälainen tahansa.

”Jos haluat pitää tiedon itselläsi, voit sanoa kumppanillesi esimerkiksi, ettei sinusta tunnu vielä siltä, että tuntisitte toisenne niin hyvin – ’Katsotaan, miten suhde etenee'”, Bell sanoo.

2. Puhu ehkäisystä

Marin suosittelee suuresti käyttämään kondomia uuden kumppanin kanssa, vaikka käyttäisitkin jo esimerkiksi ehkäisypillereitä. Jos kumppani ei suostu käyttämään kondomia, on sinulla oikeus puolustaa itseäsi ja hyvinvointiasi. Voit kieltäytyä seksistä, vaikka olisit jo täysin alasti ja touhut alullansa, jos kumppanisi ei suostu käyttämään kondomia, vaikka haluaisit.

”Tätä ei ole helppoa tehdä, mutta on voi auttaa, jos kysyt itseltäsi, miltä sinusta tuntuisi, jos et noudata omia uskomuksiasi ja periaatteitasi”, Bell sanoi.

3. Kerro sukupuolitaudeista

Jos sukupuolitaudit ovat seksihistoriaasi, voi aiheesta olla vaikea puhua, mutta syytä kuitenkin on. Myös sinulla on oikeus tietää, onko kumppanillasi ollut sukupuolitauteja.

4. Ehdota, että kumpikin käy testeissä

Kumppanisi edellistä ajankohtaa sukupuolitautitesteille voi tiedustella ja on ihan hyväksyttävää pyytää, että kumppani käy testeissä ennen kuin menee pidemmälle sinun kanssasi – etenkin jos aikeena on aloittaa vakavampi, muut seksikumppanit poissulkeva suhde. Aihetta voi lähestyä esimerkiksi kertoen, milloin viimeksi itse on käynyt testeissä ja kysyä sitten häneltä aiheesta.

Jos kumppani ei halua käydä testeissä, on sinun itse päätettävä, miten jatkaa eteenpäin.

”Et voit kontrolloida sitä, käykö hän testeissä vai ei. Voit kontrolloida vain omia toimiasi”, Bell kertoi.

Jos et koe turvalliseksi harrastaa seksiä henkilön kanssa, kuka ei ole käynyt vasta sukupuolitautitesteissä eikä aiokaan käydä, sinulla on oikeus suojata itseäsi ja kieltäytyä viemästä suhdetta pidemmälle.

Lähde: Glamour