Jos kannat kaunaa, voit satuttaa itse itseäsi enemmän kuin toinen ihminen satutti sinua.

Kun toinen ihminen on todella loukannut sinua ja satuttanut tunteitasi, voi anteeksianto tuntua jopa mahdottomalta ja siitä voi jäädä kaunoja.

”Kaunan kantaminen tarkoittaa pohjimmiltaan sitä, että et enää luota tähän ihmiseen ja estät häntä pääsemästä elämääsi”, kliinikko Lauren Cook kertoi Bustlelle.

Aina anteeksi antaminen ja asioista ylipääseminen ei onnistu, mutta se ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi aktiivisesti pysyä vihaisena sinua satuttaneelle ihmiselle.

”Vaikka voi olla tervettä asettaa rajoja toisen ihmisen kanssa sen jälkeen, kun hän on satuttanut sinua, kaunan kantaminen tuo mukana lisäkerroksen, jossa sinusta voi tuntua kuin laittaisit kuoleman otteen sinun ja hänen välille”, Cook totesi.

”Lopulta se väsyttää sinut ja kaunat usein johtavat katkeruuteen”, hän lisäsi.

Siinä ei ole mitään väärää, jos sinusta tuntuu, ettet voi enää pitää sinua satuttanutta ihmistä osana elämääsi, mutta Bustlen mukaan kannattaa huolehtia siitä, ettei tämä ihminen roiku mukanasi kaunojen muodossa. Jotta onnistuisit siinä, on alla asiantuntijoiden antamia neuvoja, joiden avulla voit koettaa päästää irti kaunoista ja antaa anteeksi.

Tunnista oma osuutesi

Jos kannat kaunaa, saatat huomata murehtivasi vääriä tai ilkeitä valintoja, joita toinen ihminen on tehnyt. Usein kuitenkaan vain yksi ihminen ei ole syypää tilanteeseen.

”Useimmissa tapauksissa meillä on itse asiassa ollut rooli konfliktissa”, psykoterapeutti Jacob Brown sanoi Bustlelle.

”He ovat voineet toimia pahemmin, mutta me emme ole täysin viattomia”, hän jatkoi.

Pysähdy miettimään, olisitko voinut tehdä tilanteessa itse erilaisia valintoja. Tunnistamalla oman mahdollisen roolisi, olipa se kuinka pieni tahansa, saatat pystyä päästämään irti osasta patoutuneesta vihastasi.

Riko ajatustavat

Brownin mukaan joskus kaunat voivat olla pakkomielteisiä ajatuksia.

”Haluaisimme lopettaa, mutta emme vaikuta pääsevän irti toistuvasta kierteestä”, hän kertoi.

Jos huomaat ajattelevasi kaunojasi usein, koeta fyysisen tekniikan avulla saada mielesi oikeille raiteille. Ajattele rauhoittavaa tai mieluista muistoa, jonka voit selvästi nähdä mielessäsi. Sitten laita kuminauha ranteesi ympärille. Kun hoksaat ajattelevasi kaunojasi, näpäytä kuminauhaa niin, että se osuu ranteeseesi.

”Tämä luo lyhyen tauon ajatteluprosessiin”, Brown selitti.

Anna itsesi toipua

Jos sinun on vaikea antaa anteeksi ja jatkaa etenpäin, voi tehdä hyvää muotoilla tilanne uudestaan niin, että se on sinulle mahdollisuus antaa itsesi toipua ja parantua.

”Usein tunnemme, että kaunan kantaminen voi olla tapa rangaista toista ihmistä ja vaikka se voi olla kivuliasta hänelle, lopulta satutamme samalla omaa hyvinvointiamme”, Cook totesi.

”Voi olla myrkyllistä pitää kiinni sellaisesta vihasta ja suuttumuksesta ja se satuttaa samalla sinua yhtä paljon”, hän lisäsi.

Päätä yrittää mieltää vihasta irti päästäminen tapana rakastaa itseäsi ja se voi tuntua helpommalta.

Panosta hyviin ihmissuhteisiin

Jos joku elämässäsi oleva henkilö on satuttanut sinua syvästi ja sinun on vaikea jatkaa eteenpäin, koeta ympäröidä itsesi ihmisillä, jotka auttavat sinua olemaan parhaimmillasi.

”Ole ihmisten kanssa, jotka valavat sinuun toivoa uudelleen”, Cook neuvoi.

”Kun joku on satuttanut meitä, se voi olla pettymys ja meillä on taipumus ajatella, että muut toimivat samalla tavalla”, hän jatkoi.

Vältä kuitenkin tätä houkutusta, jotta annat itsellesi mahdollisuuden tulla kohdelluksi tavoilla, joilla haluaisit tulla kohdelluksi.

”Kun annat itsesi olla uusien ihmisten kanssa, ketkä näyttävät sinulle parempia tapoja olla, voi se auttaa sinua toipumaan”, Cook sanoi.

Koeta ymmärtää häntä

Hyvät ihmiset voivat ehdottomasti tehdä virheitä, joten jos joku teki ikävän valinnan, ei se tarkoita, että hän on täysin negatiivinen tapaus. Paina tämä todella mieleesi koettamalla erottaa ihminen hänen teosta, joka satutti sinua.

”Kun kannamme kaunaa, näemmä ihmisen pahana. Todellisuus on se, että jokainen ihminen on satuttanut muita jossain vaiheessa elämäänsä”, Cook huomautti.

Tämä ei toki tarkoita sitä, että sinun pitäisi vain kohauttaa olkiasi jokaiselle, jos hän teki jotain todella kamalaa sinulle. Jos teko ei ollut kuitenkaan kovin iso tai vakava, voi tämän ihmisen hyvien ominaisuuksien ajattelu antaa sinulle hieman rauhaa.

Käytä empatiaa

Cookin mukaan vaikka se voi olla vaikeaa, koeta asettaa itsesi sen ihmisen kenkiin, kenelle olet vihainen.

”Jos voit saada jonkinlaisen käsityksen siitä, miksi hän toimi kuin toimi (kenties hänelle oli vaikea lapsuus, hän oli epätoivoinen tai epävarma), saatat pystyä lievittämään kaunaa”, hän kertoi.

Saatat kenties jopa haluta istua hänen kanssaan alas avoimin mielin ja kysyä, miksi hän teki asian, joka satutti sinua niin syvästi. Et ehkä saa kaikkia niitä vastauksia, joita haluat, mutta voit saada ainakin syvemmän ymmärryksen siitä, kuka hän todella on.

Hyväksy pettymys osana elämää

”Suuri osa kärsimyksestämme elämässä liittyy siihen, ettemme hyväksy mitä tapahuu, mitä näemmä, mitä kuulemme ja mitä koemme ja tunnemme”, lisensoitu psykoterapeutti Christine Scott-Hudson totesi.

”Oppimalla päästämään sisään sen, mitä todella olemme kokemassa, voi auttaa meitä elämään onnellisempaa ja terveellisempää elämää”, hän lisäsi.

Ihanteellisessa maailmassa ei tarvitsisi kokea kipua tai suuttumusta, mutta se ei ole mahdollista. Scott-Hudsonin mukaan ajattele eroa koettaa olla päätymättä lähestyvän aallon vietäväksi tai ratsaastaa aallolla surffilaudalla. Tämä voi olla avulias tapa kuvitella itsensä sopeutumaan ja selviytymään, kun asiat eivät mene kuin haluaisit.

Jos sinulla on taipumus kantaa kaunoja, älä oleta, että joudut elämään kaunojesi kanssa loppuelämäsi. Sitä ei pidä sivuuttaa, jos joku satuttaa sinua, mutta eri tapojen käyttäminen vihasta ja suuttumuksesta irti päästämiseksi voi auttaa sinua tuntemaan rauhan.

Lähde: Bustle