Auringon haitalliset UV-säteet voivat tehdä tuhojaan iholla.

Pimeä talvi on takana ja kesän lähestyessä aurinkoiset säät ovat jälleen käsillä, mikä tarkoittaa sitä, että on aika alkaa taas kiinnittää huomiota ihon suojaamiseen auringon UV-säteiltä. Kerroimme aiemmin, kuinka UV-säteily on voimakkainta keskikesällä, mutta iho palaa herkästi myös keväällä, kun ihon omat suojamekanismit säteilyä vastaan ovat talven jäljiltä heikot.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry muistuttaa, että parhaiten suojaat ihoasi olemalla päivän kuumimpana aikana (kello 11-15 välillä) sisätiloissa. Lisäksi iho ja silmät on syytä suojata vaatteilla, varjoilla, aurinkolaseilla sekä aurinkosuojavoiteilla.

Jotta aurinkosuoja antaisi parhaan avun eikä aiheuttaisi yllättäviä ihoreaktiota, koosti Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry viisi vinkkiä sopivan tuotteetn valintaan.

1. Valitse riittävän korkea suojakerroin

Riittävän suojakertoimen valinta on kaiken a ja o, joten siihen kannattaa kiinnittää ensimmäisenä huomiota. Pimeän talven jäljiltä iho on ohuimmillaan, jolloin se myös palaa herkemmin auringossa.

”Suomalaiselle vaalealle iholle onkin hyvä valita alkuun suojakerroin, joka on vähintään 30. Mikäli ihosi on herkkä palamaan tai vaatii erityistä suojaamista esimerkiksi ruusufinnin takia, tulisi suojakertoimeksi valita 50+. Erittäin korkeaa suojaa suositellaan myös lapsen iholle, koska lapsen ohut iho palaa aikuista herkemmin auringossa”, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry kertoo.

2. Huomioi olosuhteet, joissa käytät tuotetta

Omat erityisvaatimukset tuotteelle asettaa myös se, käytetäänkö tuotetta kaupungilla kävellessä, urheillessa tai uimarannalla. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry :n mukaan kaupunkikäyttöön sopiva vaihtoehto voi löytyä aurinkosuojan sisältävästä meikkivoiteesta tai päivävoiteesta, kun taas rannalle mentäessä kannattaa kiinnittää huomiota korkean suojakertoimen lisäksi erityisesti tuotteen vedenkestävyyteen. Urheillessa kannattaa valita hikoilunkestävä, hyvin levittyvä ja tahraamaton tuote, jota on helppo kuljettaa mukana ja lisätä tarvittaessa.

3. Valitse ihotyypillesi sopiva tuote

Tuotetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota oman ihon vaatimuksiin.

”Kuivaihoisille löytyy täyteläisempiä vaihtoehtoja, kun taas rasvoittavalle iholle on saatavilla kevyitä, mattapinnan jättäviä tuotteita”, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry neuvoo.

Tuotteita on saatavilla voiteina, emulsioina, öljyinä, geeleinä, suihkeina ja vaahtoina, joten kaikille löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Kasvoille ja vartaloille löytyy myös omat tuotteensa eikä huulienkaan ihon suojaamista huulipuikolla tule unohtaa. Lapsen herkälle iholle kannattaa valita lapsille tarkoitettu tuote, joissa on huomioitu lapsen herkän ihon tarpeet.

4. Huomioi allergiat ja yliherkkyydet

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry:n mukaan herkkäihoisten, tuoksuyliherkkien ja allergisten kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota tuotteiden ainesosatietoihin. Omat allergiat tulee huomioida ja tuotteeksi kannattaa valita tuoksuton, herkälle iholle tarkoitettu tuote. Tietoa sopivista tuotteista saat kuluttajille maksuttomasta Kosmetiikan Allergiaportaalista.

5. Kysy neuvoa ammattilaiselta

Jos sopivan tuotteen löytäminen tuottaa edelleen haasteita, kysy neuvoa asiantuntijalta, kuten kosmetologilta tai farmaseutilta. Voit myös olla yhteydessä Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen maksuttomaan iho- ja kosmetiikkaneuvontaan sopivan tuotteen löytämiseksi. Valtakunnallinen iho- ja kosmetiikkaneuvonta palvelee kuluttajia maannantaista torstaihin kelllo 10-15 numerossa 040 834 8803 tai sähköpostitse kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.

Miten ja miksi auringolta kannattaa suojautua? Voit lukea aiheesta lisää aiemmin julkaistussa artikkelissa täällä.

Kommentit

Kommenttia