Ihotautien erikoislääkäri vastasi kuuteen auringolta suojautumiseen liittyvään kysymykseen.

Kesän ensimmäiset helteet – tai hellehelvetti – on jo koettu ja lisää on tulossa. Kun lämmöstä ja auringonpaisteesta nauttii ulkona, voi kuitenkin helposti unohtaa, miten aurinko säteilee ja miten siltä tulisi suojautua.

”Auringolta kannattaa suojautua, sillä ihon palaminen altistaa ihosyöville. Iholle jää muistijälki jokaisesta palamisesta ja se vaurioituu säteilystä pikkuhiljaa vuosien saatossa”, ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela kertoo Mehiläisen tiedotteessa.

Haahtelan mukaan jo auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun säteilyn määrää tehokkaasti. Hyvä aurinkosuoja sen sijaan koostuu monista suojamekanismeista.

”Vaate ja hattu ovat parhaita suojia”, erikoislääkäri toteaa.

”Varjossa oleilu on toinen hyvä keino suojata itseään liialta säteilyltä. Aurinkovoide suojaa säteilyltä, mutta yleisesti sitä laitetaan liian ohuelti tai unohdetaan lisätä päivän mittaan. Aurinkovoiteen suojakertoimeksi kannattaakin tästä syystä valita vähintään 30”, hän neuvoo.

Toistuva ihon polttaminen lisää ihosyöpäriskiä

Jos iho palaa auringossa, voi sitä hoitaa viileillä kääreillä ja Hydrocortison-voiteella.

”Pahemmin palanutta ihoa voi tulla näyttämään yleis- tai ihotautilääkärille. Lääkäri neuvoo mahdollisten tehokkaampien lääkevoiteiden tai suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa”, Haahtela sanoo.

UV-säteily on voimakkainta keskikesällä, mutta iho palaa herkästi myös keväällä, kun ihon omat suojamekanismit säteilyä vastaan ovat talven jäljiltä heikot. Haahtelan mukaan ihon palamista ei huomaa vielä auringossa ollessa, vaan ihon reaktion näkee vasta viiveellä.

Iho on voinut palaa myös lievästi, jolloin punoitus muuttuu päivn tai parin päästä ihon hilseilyksi. Ihon polttaminen auringossa ei kuitenkaan suoraan tarkoita ihosyöpää.

”Pitkällä aikavälillä toistuva ihon polttaminen ja paahtaminen auringossa vaurioittavat kuitenkin ihoa ja lisäävät ihosyöpäriskiä. UV-säteily myös vanhentaa ihoa. Ihosyövät kehittyvät yleensä alueelle, joka on palanut toistuvasti tai saanut paljon säteilyä”, Haahtela selittää.

Ihomelanooma naisten neljänneksi yleisin syöpä

Jos löydät iholtasi muista luomistasi poikkeavan muutoksen, kannattaa sitä mennä näyttämään lääkärille. Haahtelan mukaan vaaran merkkejä ovat esimerkiksi epäsymmetrinen muoto, kirjava väritys ja epätasainen luomen reuna.

”Melanooma kasvaa iholla pikkuhiljaa yhä kookkaammaksi, joten omien luomien koko kannattaa seurata ja usein kookkaammat muutokset huomaakin helposti”, ihotautien erikoislääkäri kertoo.

Mehiläisen tiedotteen mukaan ihosyövät ovat viime vuosina yleistyneet. Nuoremmilla aikuisilla esiintyy enemmän ihomelanoomaa ja vanhemmilla (yli 70-vuotiailla) okasolusyöpää.

”Syöpäjärjestöjen mukaan ihomelanooma nousi uusien tapausten määrässä naisten neljänneksi yleisimmäksi syöväksi vuonna 2016. Ihomelanoomia todettiin naisilla 972 tapausta, joka on yli 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Miehillä tapauksia todettiin 975. Miehillä ihomelaanoma on kuudenneksi yleisin syöpä”, Haahtela sanoo.

”Tärkein melanooman riskitekijä on auringon UV-säteily. Riittävällä suojautumisella voitaisiin välttää jopa 95 prosenttia melanoomatapauksista”, hän huomauttaa.

Levitä aurinkosuojaa ihollesi ennen aurinkoon menoa ja lisää sitä säännöllisesti noin parin tunnin välein sekä aina sen jälkeen, kun olet esimerkiksi käynyt uimassa tai muuten kastunut. Huolehdi, että suojakerroin on riittävän korkea.

Auringolta suojautuessa on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, että koko kroppa tulee suojatuksi. Aiemmin Nainen.comissa julkaistussa artikkelissa muistutetaan, mitkä viisi kohtaa helposti jäävät ilman aurinkosuojaa ja toisessa artikkelissa kerrotaan, miksi hiuksetkin kannattaa suojata.