Tarkkana aurinkorasvaa laittaessa: Muista suojata myös nämä 5 kohtaa vartalostasi

Vartalossa on tiettyjä kohtia, jotka on helppo unohtaa suojata aurinkorasvalla.

Aurinkorasvan käytön tärkeyttä etenkin kesän aikana ei voi painottaa liikaa, ja yleensä suurin osa kropasta saakin riittävän suojan. Onnistut todennäköisemmin välttymään auringossa palamiselta, jos laitat aurinkorasvaa kohta kohdalta, järjestelmällisesti.

”Älä ala laittaa aurinkorasvaa satunnaisesti, koska lopulta unohdat, mihin kohtiin sitä jo laitoit ja osa vartalosta voi jäädä ilman aurinkorasvaa”, kertoi ihotautilääkäri Debra Jaliman Women’s Healthille.

Vartalossa on kuitenkin kohtia, jotka helposti unohtuvat ja jäävät vaille aurinkosuojaa kokonaan. Muista siis kesän aikana suojata myös alle listat viisi kohtaa vartalostasi.

Silmäluomet

Silmäluomien suojaaminen unohtuu monilta. PLoS One -journalissa julkaistu tutkimus osoitti, että silmäluomet olivat yleisin kohta, johon tutkimukseen osallistuneet eivät muistaneet laittaa aurinkorasvaa. Silmäluomet on kuitenkin hyvä suojata, koska nekin voivat palaa auringossa ja se voi aiheuttaa ikäviä seuraamuksia. Jos aurinkorasvan käyttö silmäluomilla epäilyttää, kokeile vedenkestävää, kasvoille tarkoitettua aurinkosuojaa. Kasvoille tarkoitetuissa, suojakertoimen omaavissa aineissa on vähemmän ärsyttäviä ainesosia. Muista myös käyttää aurinkolaseja, joissa on UVA- ja UVB-suoja.

Päänahka

Toisinaan kesän aikana unohtuu suojata pää, mutta auringonpistoksen lisäksi siitä voi seurata palanut päänahka. Women’s Healthin mukaan tätä tapahtuu paljon; päänahka palaa helpommin kuin muut osat kropasta, koska se on kropan korkein kohta.

”Pidä hiuksesi kiinni ja tee päälaelle nuttura tai tee poninhäntä ilman jakausta”, Jaliman suositteli.

Voit myös koettaa suojata itseäsi hatulla, jossa on UPF-suojaus. Jaliman vinkkasi lisäksi suihkauttamaan aurinkosuojaa sormenpäihin ja hieromaan sitä päänahkaan, käytitpä kesällä hattu tai et.

Kämmenselkä

Tämäkin on yleinen kohta, joka jää ilman aurinkosuojaa. Yli 200 aikuiselle rantaleijonalle tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 45 prosenttia naisista ja 60 prosenttia miehistä jätti kämmenselät suojaamatta. Yleensä ne jäivät väliin, koska ”sitä ei tullut ajatelleeksi” tai ”se ei tuntunut kivalta”. Women’s Healthin mukaan ihosyöpä käsissä muodostaa kuitenkin todennäköisemmin etäpesäkkeitä verrattuna muihin ei-melanooma-ihosyöpiin, jotka vaikuttavat eri ihoalueisiin. Käytä käsissäsi sellaista aurinkorasvaa, joka ei ole niin rasvainen, jotta sen käyttö ei haittaa ja muista laittaa sitä uudelleen sen jälkeen, kun peset kätesi.

Huulet

Huulia peittävässä ihossa on todella vähen melaniinia, joten se vaurioittuu helposti UV-säteiden takia. Jaliman kertoi Women’s Healthille, että monet ihmiset eivät laita aurinkosuojaa huuliinsa, joten hänen toimistossa tulee vastaan usein ihosyöpää huulissa.

”Monet ihmiset myös nuolevat huuliaan, joten he nuolevat aurinkosuojan pois”, hän totesi.

Kannattaa unohtaa kimaltavat huulivoiteet, jotka voivat vetää puoleensa UV-säteitä ja käyttää huulirasvaa, jossa on vähintään suojakerroin 30. Muista laittaa suojaavaa huulirasvaa parin tunnin välein tai useammin, jos huulesi kastuvat.

Korvat

Korvat helposti myös unohtuvat ja se on Women’s Healthin mukaan virhe: ihosyöpä voi kehitty mihin tahansa kohtaan korvassa, mukaan luettuna sen sisälle, minne saatat laittaa vanupuikon (vaikka niin ei pitäisi tehdä). Jaliman suositteli käyttämään puikkomuodossa olevaa aurinkosuojaa pienten kohtien, kuten korvien suojaamiseksi. Sitä on helpompi laittaa kuin suihketta tai voidetta, koska se on suunniteltu pienemiin kohtiin. Lisäsuojaa saadaksesi, käytä leveälieristä hattua; lippis saattaa suojata kasvoja ja silmiä, mutta korville siitä ei ole iloa.

Lähde: Women’s Health


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.