Jotkut nukkuvat kyljellään ja osa voi nukkua jopa mahallaan, mutta jos nukut selällään, taidat nukkua parhaimmassa asennossa.

Selällään nukkuminen voi olla syy siihen, että monet vaivat loistavat poissaolollaan. Ja toisinpäin taas, että jos ei nuku selällään, voi nukkumisasento olla syynä vaivoihin. Tässä alla on peräti kahdeksan hyvää syytä nukkua selällään, joten jos et sitä vielä tee, kannattaisi totutella siihen.

1. Voi vähentää selkä- ja niskakipuja

Selällään nukkuminen auttaa vähentämään selkärankaan kohdistuvaa painetta, jolloin ainakaan nukkumisasento ei ole syynä selkä- ja niskakipuihin.

2. Hengittäminen on helpompaa

Kun nukkuu selällään, tulee hengitettyä paremmin kuin esimerkiksi mahallaan tai kyljellään nukkuessa. Se vähentää samalla mm. stressiä ja parantaa mielialaa, koska tulee nukuttuakin paremmin. Tuollainen hidas ja syvään hengittäminen johtaa melatoniinin tuotantoon, joka edistää rentoutumista.

3. Tekee hyvää kasvojen iholle

Selällään nukkuessa kasvot pysytät poissa tyynyliinalta, joten iho ei kärsi hankaamisesta ja tyynyliinassa olevista mahdollisista epäpuhtauksista. Tämä vähentää mustapäinen syntymistä sekä ihon punoitusta ja muita ihoärsytyksiä.

4. Voi estää ryppyjen ja juonteiden syntymistä

Kun kasvot ovat tyynyllä, se puristaa, kiristää ja vetää ihoa sekä kasvoilta että kaulasta, jolloin ryppyjä ja juonteita syntyy helpommin.

5. Voi vähentää turvotusta

Kun kasvot ovat tyynyllä, niihin kohdistuu painetta, joten kasvoihin voi kerääntyä nestettä ja silmät näyttävät aamulla herätessä turvonneilta.

6. Voi vähentää nenän tukkoisuutta

Kun kasvot ovat alaspäin, nenä menee helposti tukkoon ja samalla poskionteloihin voi kerääntyä ilmaa.

7. Lisää jännityspäänsäryn ilmaantumista

Selällään nukkuminen vähentää päänsärkyjen, kuten jännityspäänsärkyjen ilmaantumista. Jos ei nuku selällään, voi se aiheuttaa päänsärkyjen kautta myös muita oireita, kuten sykkivää kipua päässä tai kasvojen toisella puolella, jäykän niskan, kipua silmien lähellä, kipua yskiessä tai aivastaessa, valo- ja meluherkkyyttä, ärtyneen tuntuisen vatsan tai vaikka sumeaa näköä.

8. Herääminen helpottuu valon ansiosta

Kun nukkuu selällään, tulee aamulla herätessä kasvoille paremmin valoa, joka herättää aamuun paremmin.

Jos haluaisit alkaa nukkumaan selällään, kokeile esimerkiksi pistää jalkojesi alle tyyny tai jokin muu koroke, joka helpottaa sitä.

Lähde: Healthline