Lomailu ja matkustaminen on hyvästä hyvinvointiasi ajatellen.

Loman pitäminen tarjoaa mahdollisuuden rentoutua ja parantaa omaa hyvinvointiaan. Asiantuntijoiden mukaan lomapäivien pitäminen parantaa tuottavaisuuttasi ja työsuoritustasi ja lomailun välttely taas voi johtaa liialliseen stressiin ja vahingoittaa terveyttäsi.

Kun töistä ottaa hieman lomaa, on siihen hyvä yhdistää matkailu, sillä esimerkiksi uuteen paikkaan matkustamalla voit uppoutua uuteen ympäristöön, tehostaa aivokapasiteettia ja ladata akkujasi.

Tätä silmällä pitäen alle on listattu 5 syytä, miksi matkailu on hyvästä niin mielelle, keholle kuin sielulle sekä asiantuntijoiden vinkkejä, miten saat kaiken irti lomapäivistäsi matkustamisen avulla.

Enemmän empatiaa ja emotionaalista latautumista

Erityisesti veden lähellä lomailu voi auttaa nollaamaan tunteita ja jopa lisäämään myötätuntoa, väittää Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected and Better at What You Do -kirjan julkaissut Wallace J. Nichols.

”Usein kunnioituksen ja ihmetyksen tunteiisin liittyen, vesi voi tehostaa empatiaa ja myötätuntoa, yhteyttä omaan itseensä ja seurassa oleviin ihmisiin ja monille muusikoista neurologeihin se on luovuuden oivallusten lähde”, Nichols sanoo.

Kunto kohenee

Lomailua ja matkailua ei ehkä helposti miellä kunto parantavaksi toiminnaksi, mutta monet matkailijat voivat olla aktiivisempia kuin normaalina työpäivänä, joka voi usein kulua vain toimistotuolissa istuen. Turistit saattavat kävellä useitakin kilometrejä nähtävyyksiä kierrellen ja matkakohteeseen tutustuen. Matkailijat voivat myös innokkaammin kokeilla uusia aktiviteetteja uudessa paikassa ollessaan suppailusta vaeltamiseen. On myös lomanviettopaikkoja, jotka kannustavat vierailijoitaan liikkumaan ja kokeilemaan uusia kuntoilumuotoja fyysisen ja henkisen terveytensä tehostamiseksi matkan aikana.

Uudet ympäristöt ja vähemmän stressiä

Center for Cultural Studies & Analysis -ajatushautomon johtaja, tohtori Margaret J. Kingin mukaan matkailulla on monia etuja, joista kärkisijalla on stressin lievittyminen.

”Maiseman vaihtumisella kodista ja työpaikasta ’kolmanteen paikkaan’ on paljon psykologisia etuja, jotka liittyvät pelkästään ympäristön kokemiseen. Mieli ja keho voivat nollautua näin lieventäen stressiä, kun olet vapaa meneillään olevista projekteista ja ihmissuhteista ja toteutat lyhyen listan aktiviteetteja joka päivä”, King kertoo.

”Ihmiset nauttivat uusista asioista ja matkailu yleensä tarjoaa täyden paketin uusien kasvojen, äänien ja nähtävyyksien kera”, hän jatkaa.

Rentoutumista ja lepoa

Vähäiset unet ja runsas stressi voivat johtaa ärtyneisyyteen ja negatiivisiin vaikutuksiin suorituskyvyssä ja tehokkuudessa. National Sleep Foundationin puheenjohtaja Max Hirshkowitzin mukaan loma on mainio mahdollisuus kuitata univelkoja ja unelle kannattaa varata aikaa.

Mieliala paranee

Monet tutkimukset osoittavat matkailun voivan parantaa tunnetilaa. Diamond Resorts Internationalin vuonna 2014 teettämän kyselyn mukaan kolme neljäsosaa vastaajista kertoi tuntevansa olonsa onnellisemmaksi, kun suunnittelivat matkaa ainakin kerran vuodessa.

”On vaikea istua kauniilla rannalla jossain ja murehtia työasioita ja deadlineja. Tämän takia kolme neljäosaa kyselyn vastaajista kertoi olevansa onnellisempia, kun lomailivat säännöllisesti. Säännölliset lomat ottaen aikaa itselle ja perheelle laskee stresstitasoja ja vähentää stressihormonien vapatumista, että ne eivät pääse heikentämään henkistä ja fyysistä terveyttä”, tohtori Leigh Vinocur kertoo.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että mukavien lomamuistojen muistelu voi laukaista onnellisia tuntemuksia kauan matkan jälkeenkin.

Lähde: Huffington Post