Kukapa ei voisi sanoa, että ei pitäisi maanantaista. Harva ainakaan pitää tätä päivää viikon parhaana päivänä.

Mutta miksi tämä päivä on niin paljon huonompi päivä kuin esimerkiksi tiistai? Siihen löytyy monia syitä, joista kerrotaan Huffpost -lehdessä. Osan niistä ehkä jo arvaat, mutta tuskin näitä jokaista kymmentä syytä.

1. Kehosi luonnollinen rytmi on sekaisin

Tätä ei ole vaikea arvata, koska usein viikonlopun aikana tulee unirytmeihin muutos edellisiin päiviin verrattuna. Varsinkin, jos viikko tulee vietettyä perinteisen mallin mukaan, jolloin maanantaina aloitetaan työviikko ja perjantaina jäädään vapaalle. Vaikka nukkuisit viikonloppuna enemmän kuin viikolla, ei siitä ole välttämättä apua siihen, että et tuntisi maanantaina väsymystä. Häiritset sillä vain kehosi luonnollista unirytmiä, joten olet ehkä silti maanantaisin väsynyt sekä samalla myös todella huonolla päällä.

Sekin tekee sinut väsyneemmäksi, jos vietät viikonlopun aikana aikaa esimerkiksi sukulaisten ja ystäviesi kanssa. Silloin se vaatii sinulta vaatii emotionaalista energiaa, joka väsyttää vielä maanantainakin, vaikka sinulla olisi ollut kuinka mukavaa.

2. Vapauden tunne häviää

Tämäkin on ihan selkeä syy siihen, miksi maanantaista on vaikea pitää. Silloin on taas se hetki, kun menetät vapauden tunteen. Olet juuri parina edellisenä päivänä viettänyt aikaasi vapaasti, juuri itse valitsemallasi tavalla. Ja vaikka myös viikonloppuna olisi ollut kiireitä, on silloin aika varmasti ollut myös aikaa rentoutumiselle. Ne hetket ovat tuntuneet huolettomilta, verrattuna siihen, miten maanantaina taas tuntuu siltä, kuinka joudut tekemään jotain sellaista, joka vaatii onnistumisia.

3. Et pidä työstäsi

Jokaisen maanantai ei tunnu huonolta päivältä tämän takia. Mutta jos et pidä työstäsi, ovat maanantait ehkä vielä normaaliakin pahemmalta tuntuvia päiviä. Vaikka pitäisit työstäsi, mutta se aiheuttaa sinulle paljon stressiä, voi se vaikuttaa siihen, miten koet maanantait. Vaativa pomo ja ärsyttävät työkaverit saattavat tehdä jo sunnuntai-illastasi ikävältä tuntuvan. Voit kuitenkin tuntea maanantai-inhoa, vaikka pitäisit työstäsi erityisen paljon eikä pomossasi ja työkavereissasi olisi mitään moitittavaa.

4. Et ole valmistautunut kunnolla

Maanantai voi tuntua ikävältä päivältä, jos et ole valmistautunut siihen kunnolla. Sen voi tehdä sekä emotionaalisesti että järjestelmällisesti. Moni ei ymmärrä sitä, että he itse tekevät tästä päivästä itselleen ikävän päivän. Siihen voi valmistautua alitajuntaisesti. Ehkä jotain voi jo järjestellä valmiiksi perjantaina tai vaikka sunnuntaina, jolloin maanantain voi aloittaa vähän helpommalla tavalla kuin esimerkiksi perjantain työpäivän.

5. Sinut on opetettu vihaamaan maanantaina

Asennekin ratkaisee. Olet ehkä oppinut, että maanantai ei ole mukava päivä. Kannattaa kokeilla, että mitä jos etsisikin maanantaista jotain hyvää. Ehkä siitä tulisi sitä kautta vähän parempi päivä.

6. Työ- ja yksityiselämäsi ovat huonossa tasapainossa

Teetkö liikaa töitä. Jos et pidä edes viikonloppuisin kunnolla vapaata, ei tunteesi maanantaina kohtaan siitä ainakaan parane. Vaikka rakastaisit työtäsi, pitää sinun silti välillä levähtää. Se, että vedät koko viikon täysillä esimerkiksi juuri työsi ääressä, vaikuttaa mieleen ja kehoon ikävillä tavoilla. Pelkkä sunnuntainen lepo ei välttämättä riitä, vaan työt pitää saada mielestä pois parin päivän ajaksi. Ehkä juuri siksi meillä on koko viikonloppu vapaata eikä esimerkiksi vain pelkkä sunnuntai.

7. Koet sosiaalista ahdistumista

Tämäkin voi olla yksi syy, että joudut pakottamaan itsesi mukaan sosiaalisiin tilanteisiin. Siinä tapauksessa kannattaisi yrittää pitää viikonlopun taukoa muiden seurasta. Kaikki eivät koe tarvetta tähän, mutta ehkä sinä tarvitset, etkä ole edes sitä huomannut. Se voi olla syynä siihen, että miksi maanantai ei tunnu mukavalta päivältä, kun joudut taas olemaan muiden seurassa. Tämäkään ei tietysti koske jokaista.

8. Siirtymät ovat sinulle vaikeita

Se, että maanantai tuo eteesi taas muutoksen, tekee tästä päivästä ehkä siksi huonolta tuntuvan. Se päivä voi tuntua samalta kuin esimerkiksi silloin, kun aloitit uudessa opiskelupaikassa. Tämä on jotain tuntematonta, joka pitää vain kohdata. Ehkä siirtymiset ovat sinulle vaikeita, joten kärsit siitä, varsinkin kun on maanantai.

9. Maanantaina on edessä uusi viikko ja uudet kujeet

Kun on maanantai, on koko työviikko vielä edessä. Se voi tuntua stressaavalta, jos edessäsi on paljon sellaisia asioita, joiden pitää onnistua. Olet ehkä keskiviikkoisin jo hyvässä vauhdissa ja perjantaina viikon työt ovat ohi. Maanantaina alkaa taas sama ruljanssi, joka voi tuntua aluksi liian suurelta työltä. Keskityt ehkä silloin vain siihen, mitä sinun pitää saada tehtyä, joten et tunne iloa.

10. Elät kahta eri elämää

Tuntuuko sinusta siltä, että olet viikonloppuisin täysin eri ihminen kuin arkisin? Jos viikonloppuna kokemasi elämä tuntuu tärkeämmältä kuin arkielämäsi, et varmasti pidä maanantaista. Se elämä, jolloin käyt töissä, voi tuntua täysin eri elämältä kuin mitä koet viikonloppuisin. Jos elät kahta eri elämää, ei maanantai ehkä ole päivä, josta pidät. Siksi kannattaisi löytää keino, jolla yhdistää nämä kaksi erillistä elämää.

Lähde: Huffpost