Lue mitä tapahtuu, kun syöt ruisleipää päivittäin – 6 kattavaa terveysvaikutusta!

Ruis on kuulunut suomalaiseen ruokavalioon jo esi-isien ajoilta lähtien.

Ainakin sen me suomalalaiset tiedämme, että ruis saa vatsan toimimaan hyvin. Moni kaipaakin ruisleipää ulkomaan reissulla ja syystä, sillä onhan rukiilla oma makunsa, ja myös tuoksunsa, joka saa kielen herahtamaan.

Maailmalla on myös entistä enemmän alettu kiinnittää huomiota tähän skandinaaviseen herkkuun, ja sillä on osoitettu olevankin monia terveyshyötyjä, tässä lueteltuna muutama:

Tasapainottaa hormonisi
Seuraavan kerran, kun tunnet hormonien olevan sekaisin, voitele itsellesi pala ruisleipää. Se on täynnä fyto-, eli kasviestrogeeneja, joiden on osoitettu parantavan hormonaalista tasapainoa ja tasoittavan estrogeenitasoja.

Hillitsee ruokahalua
Ruisleipä on monelle eväs, jonka avulla nälkä pysyy pitkään poissa. Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ruis voi todella lisätä kylläisyyden tunnetta. Tutkimuksen ryhmäläiset, jotka söivät ruisleipää aamiaiseksi, tunsivat vähemmän nälkää päivän aikana, kuin vertailuryhmä.

Auttaa verensokeritasapainon hallinnassa
Ruis ei nosta verensokeriarvoja samalla tavalla kuin esimerkiksi vaalea leipä. American Journal of Clinical Nutrition -tutkimuksessa todettiin, että rukiin syöminen johtaa parempaan verensokerin hallintaan vehnään verrattuna.

Pitää sydämesi terveenä
Ruisleipä on täynnä magnesiumia, joka auttaa hallitsemaan verenpainetta ja optimoimaan sydämen terveyttä. Siinä on myös liukoista kuitua, joka voi vähentää kolesterolia.

Suojaa rintasyöpää vastaan
Kun tutkijat tarkastelivat Iso-Britannialaisessa, naisille tehdyssä tutkimuksessa 35 972 osallistujan syömää kuitumäärää, he havaitsivat, että ruokavalio, joka sisältää runsaasti kuitua täysjyvätuotteista, kuten rukiista, tarjoaa merkittävän suojan rintasyöpää vastaan. Naiset, jotka säivät eniten kuitua (yli 30 g päivässä), pienensivät yli puolella rintasyövän kehittymisriskiä.

Antaa hyviä ravintoaineita
Ruis sisältää hyvin kattavan ravintoainekoostuman, että jotkut asiantuntijat kutsuvat sitä superjyväksi. Korkealla rauta-, kalsium-, kalium-, sinkki-, E-vitamiini- ja B-vitamiinipitoisuudella, leipä ei tule enää paljon terveellisemmäksi.

Jaa tämä kavereille, jotka himoitsevat ruisleipää!

Lähde: Cosmopolitan


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.